Fibrele dietetice joacă un rol crucial în sănătatea câinilor și a microbiomului lor intestinal, oferind oportunități promițătoare pentru cercetare și produse alimentare adaptate pentru animalele de companie, transmite Petfood Industry.
Studii recente au explorat modul în care fibrele alimentare influențează microbiomul intestinal, comunitatea de bacterii și microbi din intestinele câinilor, și metaboliții acestora. Cercetătorii au descoperit că fibrele modifică compoziția microbilor intestinali și sporește producția de acizi grași cu lanț scurt și alți metaboliți relevanți pentru sănătate.
În cadrul unui experiment, oamenii de știință au hrănit 18 câini adulți sănătoși, inclusiv beagle și alte rase, cu 12 diete diferite care variau în ceea ce privește conținutul de fibre și amidon pe perioade de șapte zile. Dietele au fost clasificate ca fiind bogate în amidon, sărace în fibre; medii în amidon, medii în fibre; și sărace în amidon, bogate în fibre. Paisprezece specii microbiene au fost îmbogățite în mod semnificativ ca răspuns la anumite tipuri de fibre. În special, fibrele insolubile din dietele sărace în amidon, bogate în fibre au promovat microbii benefici precum Bacteroides și Prevotella, care ajută la descompunerea polizaharidelor complexe și la producerea de acizi grași cu lanț scurt precum butiratul și propionatul, esențiale pentru sănătatea intestinală.
În ciuda faptului că câinii din studiu au trăit în condiții controlate, răspunsurile individuale ale microbiomului intestinal au variat, reflectând natura personalizată a interacțiunilor fibră-microb – gazdă. Această variabilitate sugerează că o abordare „unică” a fibrelor dietetice nu poate optimiza sănătatea intestinală pentru fiecare câine. În schimb, producătorii de hrană pentru animale de companie ar putea dezvolta amestecuri nutriționale personalizate, adaptate microbiomului individual.
Studiul a remarcat, de asemenea, paralele între microbiomul intestinal canin și cel uman, subliniind potențialul câinilor ca modele pentru cercetarea sănătății intestinului uman. Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege modul în care factorii de mediu, genetica și compozițiile inițiale ale microbiomului influențează răspunsurile microbiene la fibrele dietetice.