Dezbaterea privind bunăstarea animalelor se extinde pentru a include insectele, în special cele crescute pentru hrana animalelor de companie, transmite publicația Petfood Industry. Deși mulți oameni nu sunt deranjați de gândul de a eradica insectele purtătoare de boli, atitudinile se schimbă atunci când aceste creaturi sunt crescute ca animale.
Francis Maugère de la Eurogroup for Animals explică faptul că insectele, în calitate de animale, ar putea merita o protecție similară cu cea a animalelor tradiționale. Un element-cheie în acest sens este înțelegerea sensibilității insectelor: dacă insectele, la fel ca alte animale, pot experimenta durerea și plăcerea. Deși cercetările privind conștiința insectelor întârzie din cauza finanțării limitate, studiile sugerează din ce în ce mai mult că unele insecte posedă probabil experiențe senzoriale.
Constatările recente ale „Declarației de la New York privind conștiința animală” a Universității din New York din 2024 indică faptul că vertebratele și, probabil, multe nevertebrate, experimentează conștiința. Cercetătorii se concentrează în prezent asupra orientărilor privind bunăstarea insectelor crescute în mod obișnuit, cum ar fi muștele soldat negre, viermii de făină și greierii. Profesorul de filosofie Bob Fischer de la Universitatea de Stat din Texas observă că unii producători ajustează în mod proactiv condițiile de creștere – luând în considerare factori precum tipul de hrană, temperatura și umiditatea – pentru a optimiza bunăstarea insectelor. Laboratorul Barrett de la Universitatea Indiana sugerează practici mai umane, cum ar fi evitarea înfometării după depunerea ouălor în cazul muștelor soldat negre adulte.
Eurogroup for Animals susține aplicarea modelului celor „cinci domenii” ale bunăstării animalelor la creșterea insectelor: nutriție, mediu fizic, sănătate, interacțiuni comportamentale și stare mentală. Acest model recomandă măsuri precum o nutriție adecvată, medii adecvate speciilor și metode de sacrificare fără cruzime. Adoptarea acestor standarde, sugerează Maugère, ar putea îmbunătăți condițiile în fermele de insecte, chiar dacă industria așteaptă un consens științific.
Deși nu există reglementări oficiale privind bunăstarea animalelor în fermele de insecte, mulți producători explorează practici agricole etice. Astfel de măsuri ar putea atrage atenția proprietarilor de animale de companie care acordă prioritate bunăstării animalelor, putând ajuta mărcile de hrană pentru animale de companie să se remarce pe o piață competitivă.
În ciuda lipsei dovezilor definitive că insectele simt durere, Maugère pledează pentru o abordare prudentă, sugerând că insectele crescute pentru hrană ar trebui tratate ca animale sensibile.