Ne costumăm animalele de sărbători? Ce efect poate avea asupra lor? Explicațiile unui specialist în comportamentul animalelor

caine costumat in ren Sursa foto: Freepik

Industria hainelor pentru animalele de companie a cunoscut o adevărată explozie, mai ales de la momentul pandemiei. Oamenii și-au dedicat mai mult din timp prietenilor lor care nu cuvântă, iar printre activitățile preferate se numără și „înfrumusețarea” lor cu diverse articole vestimentare. Așa se face că piața estimează, până în 2028, venituri de aproape 7 miliarde și jumătate de dolari.

Câinii și pisicile, îmbrăcați cel mai frecvent

Potrivit unui studiu publicat de Sky Quest Technology, câinii, urmați de pisici, sunt cele mai expuse dintre animalele de companie când vine vorba de tendințe în modă pentru necuvântătoare. 60% din hainele vândute sunt adresate câinilor, iar 30%, pisicilor. Restul de 10% sunt dedicate iepurilor și porcușorilor de guineea. Așadar, este evident că stăpânii dau o mare importanță acestor accesorii. Iar perioada sărbătorilor parcă îi inspiră și mai tare. Rețelele sociale sunt pline de poze și videoclipuri în care oamenii își costumează prietenii cu patru lăbuțe în fel și chip. Iar aprecierile curg cu nemiluita. Dar oare aceste costume sunt și pe placul necuvântătoarelor?

Costumele pot cauza adevărate suferințe mentale

Potrivit expertului veterinar în comportamentul animalelor Dr. Carlo Siracusa de la Universitatea din Pennsylvania, să costumăm un animal pentru că e frig nu e același lucru ca atunci când îl costumăm pentru Halloween sau alte sărbători. Dacă există situații în care se justifică o haină care să protejeze cățelul de frig sau de alte intemperii, în cazul costumelor de sărbători, el este extrem de sceptic. Acesta avertizează că unele haine pot să îi reducă animalului mobilitatea, dar și să îl sperie complet. De asemenea, poate reprezenta o adevărată suferință mentală, care poate declanșa chiar și agresivitate față de stăpân.

„În primul rând, aceste costume sunt mari, grele și înspăimântătoare”, spune medicul, care adaugă și că unii câini s-ar putea bloca pur și simplu, o dată îmbrăcați, fără să știe ce să facă. Câinii comunică între ei prin limbajul corpului, sunete și miros, iar orice le împiedică corpul să funcționeze optim este o sursă de angoasă.

Agresivitate și probleme cu pielea

Pe lângă stresul la care sunt supuse animalele o dată îmbrăcate în fel și fel de costume, medicii mai vorbesc și despre o reacție agresivă îndreptată împotriva stăpânilor. Acestea pot zgâria sau mușca, pentru că se simt inconfortabil.

De asemenea, anumite materiale, deși aparent frumoase și inofensive, le pot cauza iritații ale pielii, eczeme sau căderea părului.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *