Noi informații despre câinii unici de la Cernobîl, dezvăluite de cercetători: nu ar avea mutații genetice induse de radiații

Ioan Radu 14 ianuarie 0 comentarii 24105 vizualizări
caini la cernobil Sursa foto: Cleanfutures.org

Un studiu publicat în PLOS ONE de cercetători de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și Universitatea Columbia arată că este puțin probabil ca mutațiile genetice induse de radiații să explice diferențele genetice dintre populațiile de câini din orașul Cernobîl și cele de la centrala nucleară Cernobîl din apropiere, transmite ScienceDaily. Descoperirile oferă noi perspective asupra efectelor pe termen lung ale contaminării mediului asupra populațiilor.

„Am lucrat cu două populații de câini care, deși separate de doar 16 kilometri, sunt distincte din punct de vedere genetic”, a declarat Matthew Breen, autorul corespondent al studiului. Cercetătorii au investigat dacă expunerea cronică la toxine de mediu, precum radiațiile, ar putea explica aceste diferențe. Anterior, aceștia au identificat 391 de regiuni genetice aberante, unele asociate cu repararea ADN-ului. Studiul actual a examinat mai detaliat genomurile pentru mutațiile acumulate de-a lungul timpului.

Potrivit autoarei principale a studiului, Megan Dillon, câinii din orașul Cernobîl sunt asemănători genetic cu cei din regiunile învecinate, precum Rusia și Polonia, ceea ce îi face un grup de control reprezentativ. Cercetătorii au analizat variațiile genetice la mai multe niveluri, de la diferențe cromozomiale la mutații ale unui singur nucleotid, căutând anomalii care să indice modificări induse de radiații. Cu toate acestea, nu s-a găsit nicio dovadă a mutațiilor atribuibile radiațiilor. „Deși această populație de câini este separată cu 30 sau mai multe generații de cea prezentă în timpul dezastrului din 1986, mutațiile ar fi probabil încă detectabile dacă ar conferi un avantaj de supraviețuire”, a explicat Breen.

Studiul sugerează că presiunile selective ar putea explica diferențele genetice. Dillon a remarcat că este posibil ca primii supraviețuitori să fi posedat trăsături care au sporit supraviețuirea, iar populațiile ulterioare să fi rămas izolate. Această ipoteză este în continuare subiect de cercetare.

Descoperirile evidențiază îngrijorările mai generale legate de toxinele de mediu. „Majoritatea oamenilor consideră accidentul nuclear de la Cernobîl un dezastru radiologic, dar implicațiile potențiale asupra sănătății sunt mult mai extinse”, a declarat coautorul Norman Kleiman, citând expunerea la metale grele, pesticide și azbest în timpul operațiunilor de curățare. Cercetarea a relevat, de asemenea, diferențe între populațiile de căpușe și agenți patogeni din cele două grupuri de câini, sugerând expuneri diferite la mediu.

Studiul subliniază importanța înțelegerii impactului dezastrelor ecologice asupra sănătății. După cum a declarat Kleiman: „Având în vedere societățile noastre din ce în ce mai tehnologizate și industrializate, vor exista invariabil alte astfel de dezastre în viitor, iar noi trebuie să înțelegem riscurile potențiale pentru sănătate și cum să protejăm cel mai bine oamenii.”

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Cleanfutures.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *