Guvernul din Noua Zeelandă a propus interzicerea curselor de ogari începând cu 2026, motivând că rata accidentărilor în rândul câinilor care participă la aceste competiții rămâne ridicată, transmite agenția Reuters.
Industria curselor de ogari din Noua Zeelandă a fost de mult timp criticată pentru lipsa de măsuri suficiente pentru protejarea bunăstării animalelor, cu trei rapoarte realizate în ultimul deceniu care au recomandat schimbări majore.
„Deși mai puțini câini mor acum, rata accidentărilor, deși a scăzut ușor, s-a stabilizat la un nivel inacceptabil de ridicat,” a declarat Winston Peters, ministrul pentru curse, într-un comunicat.
Conform planului, cursele de ogari vor fi eliminate treptat pe o perioadă de 20 de luni, iar un comitet consultativ a fost desemnat pentru a găsi noi cămine pentru aproximativ 2.900 de câini de curse, a precizat Peters.
Guvernul a introdus marți un proiect de lege, susținut de opoziția din Partidul Laburist, care urmărește prevenirea uciderii inutile a câinilor de curse. În plus, anul viitor va fi introdusă legislație pentru a modifica legile existente și pentru a interzice oficial cursele de ogari, a adăugat ministrul.
Președintele Greyhound Racing New Zealand, Sean Hannan, a descris decizia ca fiind o „lovitură devastatoare” pentru o industrie care a investit masiv în reforme.
„Suntem extrem de dezamăgiți că guvernul nu a recunoscut eforturile industriei de a aborda zonele problematice – până în punctul în care acum conducem industria curselor din Noua Zeelandă în ceea ce privește angajamentul față de bunăstarea animalelor”, a declarat Hannan.
Noua Zeelandă este una dintre cele cinci țări, alături de SUA, Irlanda, Australia și Marea Britanie, unde cursele comerciale de ogari sunt încă permise. Acestea reprezintă 8,5% din industria curselor din Noua Zeelandă, evaluată la 760 de milioane de dolari.