În Gainesville, Florida, o pisică neagră pe nume Pepper a condus oamenii de știință la o descoperire neașteptată: primul caz detectat în SUA al Jeilongvirus (GRJV1), reșatează StudyFinds.org.
Când Pepper a adus un șoarece acasă la Dr. John Lednicky, virusolog la Universitatea din Florida, acesta a examinat rozătorul în căutarea agenților patogeni, descoperind noul virus. Descoperirea a fost publicată în Pathogens și evidențiază importanța potențială a GRJV1 pentru sănătatea publică.
GRJV1, care face parte din familia paramixovirusurilor din care fac parte rujeola și virusul Nipah, un virus mortal, a demonstrat o capacitate îngrijorătoare de a infecta celule din mai multe specii, inclusiv oameni, primate, rozătoare și lilieci. În condiții de laborator, virusul a prosperat în celule umane, de primate și de rozătoare, celulele infectate formând structuri gigantice numite sinciții și dezvoltând vacuole neobișnuite înainte de a muri. Această versatilitate în infectarea mai multor tipuri de celule, în special a celulelor umane, indică faptul că GRJV1 este un virus care ar putea fi capabil să treacă de barierele dintre specii, stârnind îngrijorare cu privire la un posibil eveniment de răspândire.
Lednicky, împreună cu doctoranda Emily DeRuyter, au efectuat teste pe treisprezece tipuri de celule, descoperind că virusul este deosebit de puternic în celulele umane, de rozătoare și de primate. GRJV1 este capabil să se infiltreze în diverse sisteme de apărare celulară. O gamă atât de largă de gazde subliniază capacitățile de adaptare ale virusului, care, deși alarmante, sunt încă în curs de investigare pentru a determina implicațiile lor pentru sănătatea umană.
Deși DeRuyter a menționat că virusul ar putea prezenta riscuri în cazul în care este transmis, ea a subliniat că situația nu ar trebui să provoace panică, comparându-l cu hantavirusul, un virus transmis de rozătoare cu cazuri rare la om. Detectarea GRJV1 evidențiază importanța monitorizării animalelor sălbatice pentru depistarea noilor virusuri, în special pe măsură ce expansiunea umană în habitatele animalelor sălbatice sporește numărul acestor întâlniri.
Întâlnirea lui Pepper cu șoarecele purtător al virusului l-a lăsat neafectat, demonstrând rezistența pisicilor în fața multor virusuri transmise de rozătoare. Cercetătorii planifică studii suplimentare pentru a evalua impactul virusului asupra sănătății animalelor și a oamenilor. Lednicky și DeRuyter pledează pentru supravegherea continuă a virusurilor din fauna sălbatică, ca măsură de precauție împotriva agenților patogeni emergenți, subliniind că mulți viruși cu impact necunoscut asupra sănătății umane circulă probabil neobservați la animale.
“O pisică neagră i-a adus acasă un om de știință din Florida un virus nemaivăzut până acum în SUA “. Deci pina la urma i-a adus acasa un om de stiinta, un virus sau si un om de stiinta si un virus ?