Organizaţia internaţională de mediu Greenpeace a avertizat miercuri, cu ocazia Zilei Naţionale a Mediului din Chile, asupra riscului de dispariţie a trei specii de animale din această ţară ca urmare a extinderii activităţilor de minerit, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
“Efectele acestei industrii asupra biodiversităţii sunt diverse şi semnificative, incluzând pierderea habitatelor, poluarea apei şi a solului, fragmentarea ecosistemelor şi efectele asupra biodiversităţii acvatice”, a explicat specialista în biodiversitate din cadrul Greenpeace, Dominique Charlin.
Chinchilla cu coadă scurtă, pinguinul Humboldt şi pisica andină sunt speciile aflate într-o situaţie critică din cauza distrugerii continue a habitatelor lor în contextul extinderii activităţilor de minerit, una dintre cele mai importante industrii din Chile, a detaliat organizaţia într-un comunicat.
Rozătoarea, declarată monument al naturii, se află în “pericol critic de dispariţie”, conform “Listei roşii” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Pinguinul Humboldt, o specie nativă, este considerat “vulnerabil”, conform IUCN, “populaţia sa fiind în scădere, în întreaga sa de răspândire existând doar 23.800 de indivizi maturi”. Pisica andină, o specie nativă, este inclusă în categoria vieţuitoarelor “periclitate”, conform IUCN, fiind “felina cu cel mai mare risc de dispariţie din America şi printre cele cinci cele mai ameninţate din lume”.
Greenpeace estimează că mai trăiesc mai puţin de 1.400 de indivizi adulţi, “diversele proiecte miniere punând în pericol această specie”.
“Mineritul în munţi provoacă pierderea, fragmentarea şi poluarea habitatelor, afectând de asemenea gheţarii, cruciali pentru ciclul apei din regiune şi, prin urmare, pentru biodiversitatea acesteia”, a conchis organizaţia.
Republica Chile, cel mai mare producător de cupru din lume, este afectată de o secetă gravă de mai bine de un deceniu şi, potrivit Greenpeace, este ţara cu cea mai mare criză de apă din întreaga emisferă vestică.