Suedia a inițiat o vânătoare controversată de lupi, vizând 30 de exemplare, cu scopul de a reduce la jumătate populația prădătorului pe cale de dispariție, transmite The Guardian. Criticii susțin că această acțiune încalcă legislația UE, în special Convenția de la Berna, care interzice reducerea speciilor protejate sub nivelul durabil.
Populația de lupi din Suedia a scăzut deja cu aproape 20% în perioada 2022-2023, până la 375 de exemplare. Guvernul intenționează să reducă populația de la 300 la 170 de lupi, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la supraviețuirea pe termen lung a speciei.
Din punct de vedere istoric, populația de lupi din Suedia a fost fragilă, nefiind înregistrată nicio reproducere a lupilor între 1966 și 1983. Lupul cenușiu rămâne pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca specie pe cale de dispariție în Suedia. Criticii, printre care Magnus Orrebrant, de la Asociația Suedeză a Carnivorelor, acuză guvernul că nu respectă legislația UE în materie de conservare, permițând vânătoarea anuală începând cu 2010, ceea ce a dus la declanșarea unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar, încă nerezolvată.
Vânătoarea reflectă o tendință mai largă a UE de relaxare a legislației privind protecția lupilor. Patru câini au fost uciși recent în Europa de lupi, în Belarus, Germania și Norvegia.
Comisia Europeană are în vedere revizuirea directivei privind habitatele, invocând creșterea populațiilor de lupi în regiunile alpine și împădurite. Fermierii susțin că lupii amenință efectivele de animale, însă ecologiștii pledează pentru măsuri preventive, precum împrejmuirea electrică, în locul sacrificării.
O decizie recentă luată în temeiul Convenției de la Berna va reduce statutul lupilor de la „strict protejat” la „protejat” începând cu martie 2025, facilitând astfel modificări juridice care să permită intensificarea vânătorii. Ecologiștii avertizează că această schimbare ar putea dăuna nu numai lupilor, ci și vieții sălbatice europene în general. Léa Badoz, de la Eurogroup for Animals, a criticat decizia, numind lupii „pioni politici” și subliniind că reducerea protecției nu va aborda provocările legate de coexistență și nu va sprijini fermierii în mod eficient.
Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului nu a comentat această problemă.
nu prea le ai cu matematica… deci suedia vrea sa impuste 30 de lupi ca sa reduca la jumatate populatia de lupi. ok, inseamna ca sunt 60 de lupi in suedia? nu… tot tu scrii ca intre 2022 si 2023 erau 375 de lupi… apoi scrii ca acum ar fi 300 si ca suedia vrea sa reduca acest numar la 170… ceea ce, iar, nu e jumatate… mai, sa fie…
fondul cinegetic e o treaba foarte complicata si toti prostii se pronunta, pentur ca asa e firea omului: are, nu are treaba, se baga in seama. nu mai zic de zoofili – iubitorii de animale…
probabil ca si in suedia e o problema ca si cu ursii in romania, care de la un numar optim de 5000 (in mare) au ajuns la aproape 10.000 de ursi. si la noi trebuie luate masuri drastice si ursii – pradatori apex – trebuie impuscati, deoarece sunt prea multi fata de cat poate duce fondul cinegetic.