Primele zile ale lui 2025 au fost pline la Protecția Animalelor Ilfov. Sute de oameni au sunat pentru a beneficia de programul gratuit de sterilizare a animalelor desfășurat de Consiliul Județean Ilfov. Angajații au lucrat la foc continuu, ba chiar au fost nevoiți să rămână și peste program ca să facă fată.
„Glumim des și spunem că lucrăm într-un call-center. Îmi aduc aminte, la început, am făcut o postare și am scris că vom reveni la fiecare apel pierdut. Mulți au râs de mine. Nu mai pomenise nimeni ca la stat să revină cineva cu telefonul”, a declarat pentru petscats.ro Hilde Tudora, directorul Direcției pentru Protecția Animalelor Ilfov.
În medie, aproximativ două sute de persoane sună în fiecare zi pentru a-și programa câinele sau pisica la sterilizare.
„Nu e ușor să vorbești cu peste 200 de oameni într-o zi la telefon. E foarte greu. Dar pentru noi asta înseamnă victorie, înseamnă implicare, că mesajul nostru ajunge acolo unde trebuie.
Tot mai mulți oameni înțeleg că sterilizarea e cheia unei societăți civilizate, fără animale singure pe străzi. Prioritatea noastră zero este sterilizarea animalelor în masă. Numai așa rezolvăm problema animalelor de pe străzi. Facem apel la oameni să fie răbdători! Revenim mereu cu apeluri. Nu se poate în timp real, e imposibil. În timp ce vorbim cu cineva, sună altcineva și tot așa. Dar revenim”, a mai spus Hilde Tudora.
Ce spune legea? Care animale trebuie sterilizate?
Conform OUG 155/2001, deținătorii câinilor care nu au pedigree sunt obligați să-și sterilizeze animalele și să le microcipeze. Amenzile pentru cei care nu respectă obligația de a steriliza câinii care nu pot fi încadrați într-o rasă omologată riscă amenzi între 5.000 si 10.000 de lei.
Legea spune de 10 ani ca e obligatorie sterilizarea. Autoritatile nu se misca de niciun fel in directia asta. Se stie ca obligativitatea fara sanctiune e egala cu 0 la romani. Vor mai trece 100 de ani pana sa nu mai vedem animale abandonate pe strazi si campuri.