Piața de îngrijire a animalelor de companie din Ungaria, afectată serios de dificultățile economice: „Numărul de animale a scăzut, adăposturile sunt din nou pline” / Situația din România, diametral opusă

caine-stapana

În Ungaria, starea de spirit de pe piața de îngrijire a animalelor de companie este aproape de cel mai scăzut nivel, notează publicația Petfood Industry. Țara a fost afectată de una dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa, care a depășit 25% în 2023. Acest lucru a avut un impact semnificativ asupra vânzărilor de hrană pentru animale de companie, a declarat Péter Tamási, CEO al PetPartners Ungaria.

Un studiu realizat de compania de servicii financiare Cofidis a arătat că proprietarii maghiari de animale de companie cheltuiesc cu aproximativ 33% mai mult pentru îngrijirea acestora decât în urmă cu cinci ani.

Se crede că industria alimentelor pentru animale de companie este rezistentă la criză, însă dinamica pieței din Ungaria arată că acest lucru nu este mereu adevărat.

„În Ungaria, numărul de animale de companie a scăzut, adăposturile sunt din nou pline, iar unele dintre persoanele care au adoptat sau au cumpărat un animal de companie în timpul COVID l-au returnat adăposturilor din motive financiare sau legate de stilul de viață”, a declarat Tamási.

În aceste condiții, popularitatea hranei crude și a mâncării gătite pentru animale este în creștere, o tendință observată în puține state. „Mărcile de hrană uscată extrudată super sau ultra-premium pentru animale de companie, cu prețuri ridicate, mai ales dacă încearcă să intre acum pe piață, au dificultăți în a câștiga teren”, a adăugat Tamási.

În România, piața a avut un an bun

În România, piața de îngrijire a animalelor de companie va încheia anul cu o creștere de 9,7%, ajungând la 5,54 miliarde de lei, potrivit unei prognoze a companiei de cercetare Euromonitor International. Pentru 2025 este așteptat un avans de peste 8%.

Spre deosebire de Ungaria, în țara noastră, deținătorii de animale își continuă tranziția de la mâncarea gătită și resturile alimentare la preparate comerciale. Există, de asemenea, cerere în creștere pentru alimente premium. „Proprietarii români de animale de companie vor continua tranziția de la mâncarea gătită și resturile de mâncare la preparate comerciale, în principal prin intermediul mărcilor economice și de preț mediu. Cu toate acestea, va exista, de asemenea, o cerere mai mare pentru mărcile premium, datorită legăturii emoționale profunde pe care consumatorii o au cu animalele lor de companie și percepției acestora ca membri valoroși ai familiei”, arată raportul.

Sursa foto: Soloway | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *