Obișnuiești să împarți patul cu animalul tău de companie? Există studii care susțin că somnul lângă o pisică este mult mai odihnitor decât în compania unui câine. De ce se întâmplă acest lucru și ce spun specialiștii?
Unii oameni nu pot concepe să doarmă fără animalele lor de companie, în timp ce alții preferă să evite acest obicei. Dar ce spun experții despre faptul că e mai benefic să împărți patul cu o pisică decât cu un câine?
De ce este mai relaxant să dormi lângă o pisică decât lângă un câine
Ce-i drep, este un sentiment plăcut să te pui în pat și să te răsfeți cu prezența unui prieten blănos, mângâindu-l ușor. Chiar și atunci când animalul tău nu doarme în pat cu tine, prezența sa în cameră oferă o senzație de confort.
Un studiu realizat de dr. Brian N. Chin, profesor asociat de psihologie la Trinity College, arată că oamenii care dorm alături de pisici se odihnesc mult mai bine decât cei care dorm cu câini. Explicația ar putea fi comportamentul liniștit și independent al felinelor. Acestea tind să se miște mai puțin pe timpul nopții și, fiind mai tăcute, nu întrerup somnul stăpânilor.
„Somnul bun este un pilon al sănătății și al bunăstării”, a explicat Dr. Chin. „Chiar dacă animalele de companie pot avea un efect general pozitiv asupra sănătății mintale, este posibil ca unele dintre aceste beneficii să fie subminate dacă, de asemenea, vă fac să pierdeți somnul noaptea”.
Pe de altă parte, câinii au nevoie de mai multă atenție, ies mai des afară și pot deveni agitați. Aceste activități, precum și faptul că unele patrupede pot lătra sau se pot foi pot perturba somnul stăpânului, făcându-l mai puțin odihnitor.
Cum să îți menții patul curat dacă dormi cu animalul tău de companie
Dacă împarți patul cu animalul tău de companie, trebuie să păstrezi o igienă adecvată și să îți speli des lenjeria de pat. Specialiștii recomandă să speli lenjeria cel puțin o dată pe săptămână, iar ideal ar fi să o schimbi la fiecare trei-patru zile.
Blana și lăbuțele animalelor pot aduna murdărie și agenți patogeni, ducând la apariția unor zone de contaminare în locul unde dormi. De exemplu, un studiu a constatat că bacterii din fecale au fost găsite pe labele a 86% dintre câini. Curățarea regulată a lăbuțelor animalelor după ce ies afară este o metodă eficientă împotriva contaminării patului cu microbi.