Pisica ta este stângace sau dreptace? Metoda simplă prin care poți să afli rapid

sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

Pisica ta este stângace sau dreptace? Este posibil să nu îți fi dat seama că felina are o lăbuță preferată. La fel ca oamenii, aceste animale au tendința de a folosi mai des fie lăbuța dreaptă, fie stânga atunci când coboară scările, apucă mâncarea sau desfășoară alte activități zilnice, scrie People.

Este pisica ta stângace sau dreptace?

Te-ai întrebat vreodată dacă pisica ta este stângace sau dreptace? La oameni, majoritatea (aproximativ 90%) sunt dreptaci, în timp ce doar 8% sunt stângaci și un mic procent, 2%, este ambidextru. La pisici, însă, lucrurile stau diferit. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Atatürk din Turcia, 50% dintre feline sunt dreptace, 40% – stângace, iar restul de 10% – ambidextre.

Preferința pentru o anumită lăbuță poate fi observată în acțiuni simple: cum ar fi atunci când pisica întinde lăbuța să prindă un obiect sau se sprijină de un stâlp, pentru a-și ascuți ghearele. Deși studiul este mai vechi, rezultatele acestuia au oferit bazele pentru cercetări ulterioare, ajutând la consolidarea ideii că atât pisicile, cât și câinii tind să aibă o lăbuță dominantă, pe care o folosesc mai frecvent în activitățile lor.

Ce au descoperit cercetătorii

Un aspect interesant remarcat de cercetători este că preferința pentru lăbuța stângă sau dreaptă pare să fie influențată de gen: majoritatea pisicilor de sex masculin sunt stângace, în timp ce femelele sunt mai degrabă dreptace. Nu se cunoaște exact motivul acestei diferențe, însă rezultatele sugerează că există particularități în structura și funcționarea creierului la pisicile de sex masculin față de cele de sex feminin.

Într-un alt studiu realizat de Louise McDowell, Deborah Wells și Peter Hepper, de la Școala de Psihologie a Universității Queen’s, 44 de pisici au fost monitorizate pentru a determina ce lăbuță e dominantă. Cercetarea s-a desfășurat într-un mediu familiar, la domiciliu, iar stăpânii pisicilor au fost cei care au observat și notat comportamentele spontane ale felinelor. Printre activitățile urmărite s-au numărat primul pas făcut de pisică atunci când intra în litieră sau începea să coboare scările, dar și partea pe care prefera să doarmă. Observând aceste comportamente, este ușor să descoperi dacă pisica ta este stângace sau dreptace.

„Se pare că această diferență ar putea avea legătură cu hormonii sexuali”, a explicat Deborah Wells, psiholog la Universitatea Queen’s din Belfast și autoarea principală a studiului.

Pisicile preferă lăbuța stângă sau dreaptă?

Pe parcursul acestui studiu, Wells și echipa sa au petrecut trei luni observând 44 de pisici (20 femele și 24 masculi) în locuințele lor din Irlanda de Nord. Timp de mai multe săptămâni, cercetătorii au monitorizat ce lăbuță folosea fiecare pisică pentru diferite acțiuni: intrarea în litieră, coborârea scărilor, întinderea după hrană și folosirea unui recipient de hrănire special.

La finalul studiului, echipa a descoperit că aproape 75% dintre pisici aveau o preferință clară pentru o anumită lăbuță, femelele folosind-o pe dreapta și masculii, pe stânga.

Dacă dorești să afli care lăbuță este dominantă la pisica ta, poți încerca un test simplu acasă, inspirat de canalul de YouTube Mugumogu. Îți trebuie un borcan de sticlă transparent, suficient de mare încât pisica să-și poată introduce o lăbuță și să își scoată recompensele preferate.

Pune borcanul într-un loc unde animalul se simte confortabil și urmărește cu atenție ce lăbuță folosește ca să scoată recompensa. Acest mic experiment îți va arăta cu ușurință dacă este mai înclinat spre a folosi lăbuța dreaptă sau stângă.

Preferința pentru lăbuța dominantă și viața de zi cu zi a pisicilor

Deși observarea lăbuței dominante la pisici este un aspect interesant, aceasta nu influențează semnificativ viața felinelor. Este doar o particularitate a comportamentului lor, care ne oferă un indiciu despre structura creierului lor, însă pisicile vor continua să-și ducă viața în același mod, indiferent de această preferință. Totuși, astfel de observații ne oferă ocazia să cunoaștem mai bine micile personalități ale prietenelor noastre feline și să înțelegem cum gândesc și acționează.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *