Mulți stăpâni de animale știu că pisicile pot avea alergii. Polenul, mucegaiul, acarienii din casă, mușcăturile de purici și ingredientele alimentare sunt cei mai comuni factori declanșatori ai alergiilor la pisică, transmite petmd.
De ce pisicile sunt alergice la câini
În același timp, cercetările au arătat că între 10–20% dintre oameni sunt alergici la câini și pisici. Acest detaliu ridică întrebarea: poate o felină să fie alergică la un patruped? Da, cu siguranță! Deși această condiție nu pare a fi comună (nu există statistici disponibile), medicii veterinari raportează cazuri de pisici alergice la câini. Și invers – câinii pot fi alergici la pisici.
Când pisicile sunt alergice la câini, ele au un răspuns imunitar anormal la proteinele prezente în cojile de piele moartă, salivă și urină ale câinilor. Nu se știe de ce unele feline dezvoltă alergii la patrupezi și altele nu, dar este posibil ca o combinație de factori genetici și de mediu să fie de vină.
Cum îți dai seama dacă pisica ta este alergică la câini? Ei bine, dezvoltă aceleași simptome întâlnite și în alte tipuri de alergii, inclusiv:
- piele iritată, care duce la mâncărimi și zgârieturi excesive;
- piele sensibilă;
- căderea părului;
- zone de piele umflate și roșii;
- cruste sau răni pe piele.
Dacă o pisică are astm, o alergie la câine poate provoca simptome precum tuse și dificultăți de respirație. Semnele tipice ale alergiilor umane, cum ar fi strănutul și ochii roșii sau care lăcrimează, sunt mai puțin frecvente la feline, dar totuși pot apărea.
Cum diagnostichează medicii veterinari alergiile la pisici
Toate simptomele observate la o pisică alergică la câini sunt asociate și cu alte tipuri de alergii și probleme de sănătate non-alergice. De pildă, o felină căreia îi cade părul și are pielea foarte iritată poate fi alergică la purici sau la anumite tipuri de polen ori poate avea scabie.
Diagnosticul corect necesită timp. Un medic veterinar va pune întrebări despre istoricul de sănătate al pisicii și simptomele acesteia, va face un examen fizic, apoi va efectua câteva teste simple pentru a exclude alte boli comune.
Examinarea poate include o răzuire de piele pentru a verifica prezența acarienilor de scabie, citologia pielii pentru a exclude infecțiile bacteriene și de drojdie și o cultură fungică pentru a verifica posibila prezență a ciupercii Ringworm. Dacă toate aceste teste sunt negative, medicul veterinar poate recomanda teste pentru alergii.
Testul intradermic (injectarea unor cantități mici de alergeni posibili în piele și măsurarea răspunsului organismului) este cea mai bună metodă pentru a determina la ce anume este alergică pisica.
Ce să faci dacă pisica ta este alergică la câini
Tratamentul pentru o pisică alergică la câini include adesea mai multe forme de terapie utilizate simultan. Cel mai important este să faci tot ce poți pentru a reduce expunerea felinei tale la alergeni de câine. Dacă nu ai un patruped, impune o politică strictă de „fără câini” acasă și ține pisica 100% în interior.
În cazul în care ai un blănos, fă-i baie atât câinelui, cât și pisicii săptămânal pentru a reduce cantitatea de alergeni prezentă în mediul tău și prinsă în blana motanului tău. Unele șampoane pentru pisici sunt formulate special pentru a ajuta la calmarea pielii animalului.
Ce alte opțiuni mai sunt
Terapie de hiposensibilizare: Injecțiile cu alergeni sau seruri orale administrate pe parcursul unui timp pot face pisicile mai puțin sensibile la alergii.
Suplimente nutriționale: Acizii grași Omega-3 ajută la îmbunătățirea barierelor naturale de protecție ale pielii și la reducerea inflamației și mâncărimii.
Medicamente fără prescripție medicală: Deși antihistaminicele precum difenhidramina sau clorfeniramina nu sunt foarte eficiente utilizate separat, pot ajuta pisicile bolnave atunci când sunt combinate cu alte tratamente.
Medicamente pe bază de rețetă medicală: Alergiile severe necesită adesea medicamente pe bază de prescripție. Medicii veterinari pot prescrie prednisolon, dexametazonă sau alte pastile în funcție de caz.