Pisicile au fost mult timp companionii oamenilor, oferindu-le confort și divertisment. Dincolo de faima lor virală pe internet, cercetările sugerează că traiul alături de pisici poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea fizică și mentală, deși există și riscuri implicate, relatează ScienceAlert.
Un studiu realizat pe 1.800 de proprietari olandezi de pisici a arătat că mulți își văd pisicile ca pe membri ai familiei, iar o treime le consideră copii sau cei mai buni prieteni. Cercetările arată, de asemenea, că pisicile preferă adesea interacțiunea umană în detrimentul hranei sau jucăriilor și au dezvoltat comportamente, precum „sărutul pisicii” (clipitul lent), pentru a comunica cu noi.
Deținerea unei pisici poate reduce izolarea socială și poate oferi un sens al scopului, în special pentru cei care au legături strânse cu animalele lor de companie. Studiile fac legătura între deținerea unei pisici și reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, deși legătura de cauzalitate nu este dovedită. Deținerea unei pisici a fost, de asemenea, asociată cu îmbunătățirea sănătății intestinale la femei, inclusiv un control mai bun al glucozei și reducerea inflamației.
Pisicile pot contribui, de asemenea, la sănătatea mintală, studiile demonstrând reduceri pe termen scurt ale simptomelor depresiei prin interacțiunea cu animalele de companie. Pentru unii, cum ar fi veteranii, pisicile sunt companionii esențiali în gestionarea anxietății și depresiei.
Cu toate acestea, legătura emoțională cu pisicile poate avea dezavantaje. Îngrijirea pisicilor bolnave poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale, iar pisicile pot fi purtătoare de boli zoonotice, precum toxoplasmoza, care prezintă riscuri pentru femeile însărcinate și persoanele imunocompromise. În plus, până la 20% dintre oameni sunt alergici la pisici, deși expunerea poate reduce probabilitatea de a dezvolta alergii sau astm în unele cazuri.
În cele din urmă, relația dintre oameni și pisici este complexă, oferind numeroase beneficii și necesitând în același timp o gestionare atentă a potențialelor riscuri pentru sănătate.