Pisicile tale se spală una pe alta și te întrebi de ce? Există trei explicații pentru comportamentul lor adorabil

sursa foto: Unsplash sursa foto: Unsplash

Când pisicile se ling una pe cealaltă, nu este doar un comportament de curățare, ci și o manifestare complexă a legăturii lor. Dacă nu se odihnesc lângă o fereastră sau nu se relaxează toată ziua, aceste animale își petrec timpul cuibărite și curățându-se reciproc. La prima vedere, gesturile lor sunt extrem de adorabile, dar uneori pot părea obsesive. Așadar, ce motive stau la baza acestui comportament?

De ce se ling pisicile, de fapt

Reader’s Digest scrie că una dintre cauzele principale pentru care pisicile se spală una pe alta este îngrijirea reciprocă, un comportament întâlnit și la alte animale sociale, inclusiv primatele. Atunci când pisicile își ling capul sau alte zone greu accesibile, gestul lor este un semn de afecțiune, încredere și, desigur, utilitate practică.

„Este o zonă a corpului pe care pisicile nu o pot curăța singure, deci îngrijirea reciprocă le ajută să ajungă la acele locuri”, explică LeeAnna Buis, specialistă în comportament felin din Seattle (SUA).

Un alt motiv pentru care pisicile se ling unele pe altele are legătură cu instinctele lor de supraviețuire. Buis subliniază că acest comportament ajută la crearea unui „miros comun” între pisici, care este crucial pentru identificarea grupului lor. Deoarece felinele își folosesc mirosul pentru a distinge prietenii de inamicii, gestul lor „de grup” le permite să se recunoască și să stabilească conexiuni.

Pisicilor le place să se lingă?

Răspunsul este afirmativ. Dacă observi că torc ușor în timp ce se curăță una pe cealaltă, poate fi un semn că se simt bine.

„Este o formă de a-și arăta afecțiune și întărește legătura lor socială”, explică Jennifer Van de Kieft, expertă în comportament felin din New York. De asemenea, acest comportament are rădăcini în instictul matern, când pisoii sunt curățați de mama lor.

De asemenea, pisicile se pot linge una pe cealaltă pentru a demonstra dominația socială. Unele dintre ele încep să îngrijească o pisică „inferioară” pentru a-și consolida poziția de lider în grup.

Potrivit lui Bruce Kornreich, profesor la Universitatea Cornell, „o pisică dominantă poate îngriji o pisică subordonată pentru a stabili sau întări ierarhia socială”. Totuși, acest comportament nu trebuie interpretat ca o luptă agresivă – pisicile nu au o ierarhie socială strictă, ci se organizează mai flexibil.

Însă, nu toate „sărutările” sunt binevenite. Dacă o pisică nu dorește să fie îngrijită, poate răspunde cu un șuierat sau o lovitură, pentru a-i semnala celeilalte feline să se oprească. În cazuri de anxietate, pisicile devin foarte insistente cu îngrijirea reciprocă, comportamentul lor ducând la conflicte.

Așadar, motivele pentru care pisicile se ling sunt complexe și variate, fiind legate atât de afecțiune, cât și de instincte de supraviețuire și statut social.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *