Plante naturale sau din plastic pentru acvariul nostru? Ce trebuie avut în vedere când luăm decizia

Foto: Canva Foto: Canva

Orice listă de materiale de bază pentru acvarii include și plante pentru decor. Vor muri peștii fără ele? Probabil că nu, dar beneficiile fac cu siguranță să merite investiția, potrivit PetMojo.com. Următorul pas este acela de a decide între plante vii și plante artificiale. Deși ambele opțiuni sunt viabile, diferențele de aspect, întreținere, avantaje și durabilitate pot face ca una dintre ele să fie mai preferabilă.

Plante naturale vs. plastic în acvariu

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale plantelor vii, spre deosebire de cele artificiale, este aspectul. La polul opus, plantele artificiale pot avea culorile nefirești, stridente. La fel și frunzele. Mai deranjante sunt cele care refuză să rămână ancorate, plutind la suprafața apei și forțându-vă să le reinstalați de zeci de ori într-o singură săptămână.

În cele mai multe cazuri, un ochi ager poate face diferența între cele două tipuri de plante, dar pentru majoritatea oamenilor, variantele din mătase de înaltă calitate copiază suficient de bine modelul organic. Din păcate, aceste plante sunt întotdeauna mai scumpe decât variantele naturale.

Întreținerea plantelor de acvariu

Deși peștii necesită puțină atenție, acvariile au nevoie de întreținere și curățare periodice. Indiferent dacă plantele care îl populează sunt vii sau artificiale, acestea implică, de asemenea, o anumită curățare.

Plantele artificiale primesc puncte aici. Sunt mai ușor de achiziționat, vin deja sterilizate (ceea ce face instalarea acvariului o joacă) și nu au aceleași cerințe de lumină și hrană ca plantele vii.

Cele artificiale pot fi rearanjate mai ușor și nu trebuie să vă faceți griji că veți perturba rădăcinile atunci când schimbați apa sau curățați substratul. Dacă acvariul are nevoie de îngrijire sau tratament specializat, cele mai multe plante artificiale pot fi îndepărtate, curățate și dezinfectate.

Pe de altă parte, plantele vii necesită îngrijire mai atentă și, în egală măsură, fac întreținerea acvariului mai dificilă. La fel ca peștii, au nevoi diferite: chimia apei, lumina și nutrienții. Aceste atribute variază, desigur, în funcție de tipul de plantă. Trebuie să vă asigurați că acestea sunt compatibile cu peștii, mediul și alte plante atunci când luați o decizie.

În egală măsură, este bine să fiți mai atenți când interacționați cu acvariul, mai ales în timpul schimbării apei sau curățării substratului. Neatenția poate dezrădăcina plantele vii, ucigându-le și perturbând un mediu pașnic.

Plantele vii pot necesita „tundere” pentru a preveni acoperirea excesivă a acvariului sau pentru a elimina porțiunile nedorite. De asemenea, dacă sunt bolnave, pot afecta ușor chimia apei unui acvariu și necesită aceeași intervenție promptă și specializată ca peștii.

Cu alte cuvinte, dacă sunteți genul de persoană care consideră îngrijirea plantelor o corvoadă, poate veți dori să optați pentru varianta artificială.

Beneficiile între artificial și natural

În ceea ce privește beneficiile, plantele naturale sunt cele care ocupă podiumul. Plantele vii necesită mai multă îngrijire. Totuși, în multe cazuri, acest compromis merită din plin efortul suplimentar.

Plantele utilizează aerul într-un proces numit respirație celulară. În loc să facă schimb de oxigen și dioxid de carbon, plantele le descompun pentru a obține energie și pentru a le procesa mai eficient. Aceasta este o veste bună pentru un mediu artificial precum acvariul, mai ales atunci când încercați să replicați ciclul azotului. Într-un acvariu, perfecționarea ciclului azotului este esențială pentru a obține o chimie optimă a apei și pentru a menține peștii sănătoși.

Plantele vii pot ajuta la gestionarea materialelor nocive precum amoniacul rezultat din deșeuri și bacteriile care se hrănesc cu acesta. Concret, în loc să dezechilibreze chimia apei, plantele „consumă” amoniacul și eliberează oxigen benefic sau dioxid de carbon în acvariu.

Mai puține deșeuri înseamnă, de asemenea, mai puțină hrană pentru alge, reducând apariția stratului inestetic (de obicei verde) și scutindu-vă de curățarea acelui „slime” din fiecare colț al acvariului.

Din păcate, plantele vii pot, de asemenea, să dezechilibreze mediul dacă sunt bolnave sau cresc excesiv. Prin urmare, este recomandat ca începătorii să opteze fără plante vii până când totul este sub control.

Cât de mult rezistă plantele de acvariu

Deși peștii trăiesc doar câțiva ani, un acvariu poate găzdui generații de pești. Prin urmare, când alegeți plantele, nu doriți să cheltuiți bani pe ceva care nu va rezista. Plantele artificiale pot dura mai mult, dar cele vii se înmulțesc și generează destule variante tinere care să le ia locul. De asemenea, este important de menționat că unele plante artificiale mai ieftine pot începe să se deterioreze în câteva luni sau să-și piardă culoarea sub influența luminii sau a apei.

Atâta timp cât aveți grijă de plantele vii, acestea ar trebui să mențină o populație sănătoasă în acvariu. O excepție o reprezintă cazurile în care aveți pești cunoscuți pentru faptul că sunt agresivi cu decorul.

Unele specii care curăță acvariile, precum Plecostomus, vor „ataca” plantele dacă nu găsesc suficientă hrană. De asemenea, peștii care adoră să rearanjeze, precum ciclidele africane, pot dezrădăcina plantele și le pot lăsa împrăștiate în apă.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *