Pot caprele să prezică seismele? Pot câinii să prevadă erupțiile vulcanice? Unii oameni de știință cred că da

caine-eruptie Sursa foto: Freepik (colaj Pets&Cats)

Oamenii de știință apelează la animale pentru a prevedea dezastrele naturale și a studia schimbările ecologice globale, relatează The Guardian. Prin intermediul proiectului Icarus, cercetătorii echipează mii de animale, de la capre la insecte, cu transmițătoare digitale ușoare pentru a le monitoriza comportamentul prin satelit.

Inițiativa, condusă de Martin Wikelski, de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor, își propune să stabilească o rețea globală de observare prin amplasarea a până la șase sateliți, numiți CubeSat, pe orbită.

Primele experimente sugerează că animalele pot prezice cutremurele și erupțiile vulcanice. De exemplu, caprele de pe Muntele Etna au manifestat comportamente nervoase și au evitat pășunile înalte înainte de erupții. Câinii au simțit de asemenea pericolul. În mod similar, animalele de fermă din Munții Abruzzo din Italia au prezis cu exactitate șapte din opt cutremure majore pe parcursul a 12 ani. Acest fenomen ar putea fi legat de activitatea tectonică, care eliberează ioni în aer, pe care animalele îi pot simți.

Domeniul de aplicare al proiectului se extinde dincolo de predicția dezastrelor. Animalele etichetate, cum ar fi mistreții, pot indica focare de boli precum pesta porcină africană, contribuind la eforturile de izolare. Cercetătorii își propun, de asemenea, să dezlege misterele migrației, urmărind creaturi precum șoimii care călătoresc mii de km între Europa și Africa.

Colaborând inițial cu oamenii de știință ruși pentru a utiliza un telescop de pe Stația Spațială Internațională, proiectul s-a schimbat după invazia Rusiei în Ucraina. Echipa și-a dezvoltat ulterior propriul satelit, care urmează să fie lansat în spațiu.

Potrivit oamenilor de știință, această tehnologie, permisă de progresele înregistrate în materie de transmițătoare ușoare și GPS, reprezintă o „schimbare radicală”. Ea promite să ofere informații despre comportamentul și sănătatea animalelor și despre adaptarea la schimbările climatice, oferind date transformative pentru domenii precum ecologia, sănătatea publică și pregătirea pentru dezastre.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik (colaj Pets&Cats)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *