Prea cald pentru balenele cu cocoașă: cursa pentru protejarea exemplarelor din Pacific

Balena cu cocoașă Foto: Yulia Gapeenko | Dreamstime.com

Big Mama, prima balenă cu cocoașă care s-a întors în Marea Salish din Pacificul de Nord după decenii de absență, spune o nouă poveste despre amenințarea globală la adresa populațiilor de balene, scrie BBC.

Până la începutul secolului al XX-lea, balenele cu cocoașă au dispărut practic din Marea Salish, un corp marginal al Oceanului Pacific care se întinde pe granița SUA-Canada.

Vânătoarea industrializată de cetacee a făcut ca populațiile globale de balene cu cocoașă să scadă brusc, iar Pacificul de Nord nu a făcut excepție: mai puțin de 1.000 de exemplare au rămas în 1986 – în scădere de 15 ori față de acum 100 de ani.

În 1997, o singură balenă a apărut în apele Columbia Britanică. Cunoscută sub numele de Big Mama, aceasta avea să devină prima balenă din această specie care se întoarce regulat, observată în regiune în peste nouă decenii.
Revenirea lui Big Mama nu este un caz izolat. Datorită eforturilor globale – inclusiv interzicerea internațională a vânătorii comerciale de balene, precum și intervenții naționale, cum ar fi Legea bipartizană pentru conservarea speciilor pe cale de dispariție din Statele Unite – populațiile de balene cu cocoașă au înregistrat o redresare globală răsunătoare. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a mutat chiar specia într-un statut de „Preocupare minimă”, spre deosebire de alte balene mari și de majoritatea cetaceelor ​​mici de coastă și de apă dulce care rămân pe cale de dispariție. Cu toate acestea, dacă ele pot menține această recuperare, este o altă întrebare.
Astăzi, aceste balene sunt din nou vizitatori obișnuiți de vară în Marea Salish. Big Mama, acum în vârstă de 80 de ani, a născut șapte pui din 2003, transmițând cunoștințele generaționale despre tiparele de migrație sigure și unde să găsească hrană. Nik Coutinho, care lucrează pentru compania de observare a balenelor Prince of Whales, susține că observă peste 400 de exemplare diferite în fiecare an: „Noi îi spunem supă de balene”, spune el.

Dar o nouă amenințare planează asupra acestei povești de renaștere: schimbările climatice. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, modelele de reproducere și hrănire ale balenelor vor fi perturbate – lăsând oamenii de știință să se chinuiască să înțeleagă efectele lor.

Balenele cu cocoașă fac una dintre cele mai lungi migrații ale mamiferelor de pe planetă. Una dintre cele mai urmărite rute se întinde pe 4.830 km (3.000 mile), de la Alaska până la zonele lor de reproducere din Hawaii.
Creaturile, inclusiv matriarha Big Mama, nasc la temperaturi ale mării între 21C și 28C (70F și 82F), ceea ce este ideal pentru puii care nu au atâta grăsime ca balenele adulte.
Cu toate acestea, pe măsură ce modelele de temperatură ale globului se schimbă, oamenii de știință avertizează că balenele ar putea fi forțate să se îndepărteze de curs. Până la sfârșitul acestui secol, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră va pune mai multe zone de reproducere în emisferele Pământului în afara toleranței la temperatură a cocoașului, potrivit unui studiu din 2022 de la Universitatea din Hawaii, în colaborare cu Pacific Whale Foundation.

Cercetătorii au concluzionat că, într-un scenariu ipotetic echilibrat care ia în considerare atât rata schimbărilor climatice, cât și eforturile de reducere a încălzirii, aproximativ 37% din zonele de reproducere a balenelor de pe glob ar avea temperaturi peste limita superioară. de 28C (82,4F) până la sfârșitul secolului. Dacă emisiile noastre de combustibili fosili nu sunt verificate, experții prevăd că aceste cifre vor crește la 67% din zonele de reproducere.

Locurile de hrănire ale acestora pot fi, de asemenea, în pericol. Balenele cu cocoașă mănâncă krill, câteva tone de krill pe zi. Cu toate acestea, populațiile de krill au scăzut cu aproximativ 80% din anii 1970, din cauza unei reduceri a gheții marine cauzată de creșterea temperaturii mării.
Odată ce resursele alimentare devin limitate, apar alte riscuri. Unul este riscului de prindere a balenelor cu cocoașă în uneltele de pescuit, deoarece atât acestea, cât și oamenii merg după aceeași pradă care a rămas. Un altul este un conflict crescut între om și fauna sălbatică, cum ar fi ciocnirea balenelor cu bărcile.
O a treia complicație este boala. Dacă o balenă cu cocoașă trăiește în condiții suboptime, poate face față, dar va fi și slăbită. Oamenii de știință au văzut dovezi că balenele apar mai subțiri și acoperite cu paraziți.

Găsirea unor modalități de a sprijini balenele în călătoriile lor lungi pe tot globul este deosebit de vitală, având în vedere relațiile lor importante cu alte specii, avertizează oamenii de știință. Starea de sănătate a oceanului depinde parțial de starea acestora.
Acordarea atenției unde și când călătoresc este, așadar, esențială, deoarece modelele lor de migrație vor distribui nutrienții în apele lumii. Și chiar dacă schimburile sunt lente – poate chiar 20 de ani – ele ar putea fi totuși extrem de importante. Rutele de migrație ale acestora ar putea părea de nerecunoscut până în următorul secol.

Ajungând largul coastei Canadei, în 1997, Big Mama a simbolizat o poveste de speranță fragilă pentru generațiile viitoare. Acum, oamenii de știință sunt martori la noua poveste pe care o spun balenele, în timp ce se mișcă în jurul lumii.

Foto: Yulia Gapeenko | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Yulia Gapeenko | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *