Pregătiri pentru al doilea câine în familie: cum îl prezinți celuilalt patruped? Recomandări de la un specialist cu nouă câini acasă

cute-black-spaniel-dog-border-terrier-sitting-grass Sursa foto: www.freepik.com

Dacă a venit momentul pentru un al doilea câine în familie, cei deciși să facă acest pas trebuie să știe că un cuvânt foarte greu de “spus” sau un lătrat serios îl va avea de dat celălalt câine. Un specialist cu nouă câini acasă ne spune la ce să fim atenți când facem acest pas.

Un câine aduce multă bucurie în familie și energie pozitivă, fără îndoială. Un al doilea câine poate duce totul la un nou nivel de implicare, de responsabilizare, de afecțiune, dar, în aceleași timp, poate crea unele dezechilibre, mai ales în relația cu primul câine. Iată câteva sfaturi pentru a le evita!

Ce facem înainte de venirea noului câine

Înainte de a aduce un nou câine în familie, este important ca toată lumea să fie pregătită pentru noul membru, dar mai ales celălalt câine, care este de mai mult timp alături de noi.

“Un câine, indiferent că este adoptat sau cumpărat din locuri autorizate, nu trebuie luat din impuls, pentru că ni s-a părut drăgălaș sau pentru a ne împlini dorințele. Trebuie să ne gândim la nevoile lui și să facem pasul atunci când suntem pregătiți – vorbim de o ființă, nu de un cadou sau o jucărie. Contrar așteptărilor, nu este bine să-ți iei câine atunci când ai o săptămână de concediu, în ideea că vrei să ai timp de el la început. După săptămâna respectivă, probabil vei pleca cel puțin 8 ore pe zi, iar câinele îți va simți lipsa și s-ar putea să ajungă să aibă anxietăți de separare. De aceea, cel mai bine este ca el să fie obișnuit încă de la început cu programul tău. În general, trebuie să-ți iei un câine care să aibă nivelul tău de energie. Pentru că, dacă nu îi satisfaci nevoile lui, dacă nu este plimbat suficient, atunci toată energia neconsumată se va transforma în lătrat, ros și în alte probleme mai serioase”, spune Robert Munteanu, expert dresaj și reabilitare canină.

Venirea noului câine în familie ar trebui să fie una benefică pentru celălalt prieten al nostru, care astfel ar putea avea un partener de joacă, mai ales în cazul câinilor care rămân singuri acasă în timp ce familia este la serviciu sau la școală. Iar pentru a evita problemele care ar putea să apară între cei doi, este important să ținem cont și de temperamentul primului câine, dacă e mai energic, mai calm sau mai bătrân.

“Dacă are 5-8 ani sau mai mult, nu prea ajută să aduci un pui în casă, pentru că va fi mai stresat câinele bătrân. Cu cât sunt mai apropiate vârstele, cu atât este mai bine. Rasele de câini mici, precum Jack Rusell, sunt mult mai energici decât câinii mari. Bracul german iar este un câine cu energie, dar și foarte atașat de stăpân. Așadar, sunt câini cu personalități diferite, dar mai mult decât mărimea sau rasa contează cum sunt crescuți. De aceea, este foarte importantă educația pe care a primit-o primul câine – dacă știe de anumite limite, dacă am lucrat cu eventualele probleme pe care le-ar putea avea”, declară Robert Munteanu.

Cum introducem noul membru în viața celuilalt câine

Dacă doi câini nu încep să se joace din momentul în care s-au cunoscut, nu înseamnă automat că se vor respinge. Uneori poate lua ceva mai mult timp ca cei doi să devină confortabili unul cu celălalt, iar specialiștii recomandă ca această introducere să aibă loc treptat și cu multă răbdare.

“Cel mai bine ar fi să le facem cunoștință pe teren neutru, iar cea mai bună metodă pentru a-i apropia, indiferent că este al doilea sau al treilea câine, este plimbatul în lesă în același timp, deoarece stabilește o legătură mult mai rapidă între ei. Pot fi duși într-un țarc de câini sau undeva unde există un mai bun control asupra lor, să fie lăsați să petreacă timp împreună, să se miroasă, să se cunoască mai bine. Acasă, timpul în care stau împreună trebuie crescut treptat, până în momentul în care suntem siguri că nu este nicio problemă între ei”, detaliază Robert.

Câinii nu ar trebui să aibă neapărat locuri separate, mai ales dacă se înțeleg bine. Mâncarea trebuie să fie la 2-3 metri distanță unul de celălalt, pentru a evita conflictele dintre ei. Pot să doarmă chiar și în aceeași încăpere, chiar și pe canapea, dacă este locul stabilit de stăpân pentru dormit. Există numeroase opțiuni pentru culcușuri de câini în comerț, pentru paturi speciale și nu numai.

Specialistul spune că o regulă foarte importantă este ca, în primele zile, câinele să nu primească prea multă atenție, afecțiune în exces, chiar dacă ne este foarte drag. “Este un mediu nou pentru el și s-ar putea să fie mai speriat la început, astfel că lăsându-l în pace, oferindu-i spațiu, el se va obișnui mult mai rapid cu noua casă. Lăsați-l pe el să facă primul pas. Când începe să fie mai atent la tine, să te bage în seama – va căuta el singur acest lucru, fără îndoială – atunci poți începe să stabilești anumite reguli. Spre exemplu să-i arăți unde are loc masa, să-l obișnuiești cu noul lui culcuș, când sunt orele de ieșit afară, unde nu are voie în casă.”

Sursa foto: Robert Munteanu

Cum procedăm cu doi câini cu probleme de comportament

“Dacă cei doi câini nu se înțeleg, pot fi ținuți separați, dar în momentul în care ești acasă trebuie să fie împreună, să-i lași să se obișnuiască unul cu celălalt, să-și stabilească ierarhia lor. Îi puteți lăsa separați când sunt singuri, asta până în momentul în care sunteți siguri că se înțeleg în toate situațiile, când primesc afecțiune, mâncare, când se joacă și vezi că nu se bat de la jucăriile lor. Atunci când încep să fie ok unul cu altul în cât mai multe ipostaze, poți crește treptat perioadele de timp în care rămân singuri împreună. La început, îi puteți lăsa împreună când plecați până la magazin, când lipsiți o oră două, după care creșteți perioada”, explică Robert.

Câinii lăsați singuri acasă pot fi urmăriți și de la distanță, iar tot mai mulți proprietari aleg montarea unor camere de supraveghere. Costurile pentru un dispozitiv video nu sunt mari și încep de la câteva zeci de lei, iar multe dintre ele au nevoie doar să fie conectate la o priză și la o aplicație instalată pe telefonul mobil.

Nu trebuie încurajate comportamentele nedorite, iar dacă stăpânul nu a ținut cont de acest lucru, ar putea începe să apeleze la sprijinul unui specialist și să lucreze cu ambii câini. Problemele care nu au fost corectate la timp nu vor dispărea prin simpla lor evitare.

“O greșeală întâlnită frecvent este atunci când câinele nu a fost socializat suficient, nu s-a lucrat cu el și preferăm spre exemplu să ocolim strada pentru că vedem un alt câine și astfel ocolim problema. Dacă tu îi oferi afecțiune în momente nepotrivite, când latră, când domină, când este anxios, el asociază acele momente cu afecțiunea care urmează după și astfel vei avea un câine mereu agitat. Iar afecțiunea nu înseamnă doar mângâiat, ci și recompense sau când îi pui lesa pentru că îi place mult la plimbare sau dacă îi dai o jucărie, practic înseamnă tot ce-i place lui. Astfel apare gelozia dintre ei, așa cum i se spune în termeni mai populari, dar de fapt în spate sunt probleme de anxietate, posesivitate”, completează Robert.

Specialistul mai recomandă să fie stabilite niște limite, iar “atunci când celălalt câine vine peste noi pentru că vede că îl mângâiem pe cel nou, el ar trebui îndepărtăm. După ce s-a calmat, putem să-l mângâiem și pe el. Contează însă și ierarhia pe care și-au stabilit-o între ei, iar noi să o respectăm, adică cine este primul”.

Sursa foto: Robert Munteanu

Când este momentul pentru un al treilea câine?

Cu doi câini în familie, care au trecut deja prin toate aceste etape și au primit educația de care aveau nevoie, aducerea unui al treilea ar trebui să decurgă mult mai ușor. La fel, se face cunoștință pe teren neutru, urmează joaca în țarc, plimbarea, apoi îl aducem acasă pe noul blănos și se continuă cu toate recomandările. Singura diferență este că trebuie să ții cont de mai multe temperamente.

“Se poate continua la fel și cu al patrulea, al cincilea, eu am ajuns la al nouălea acasă! Poate părea o muncă grea, dar nu trebuie să fie speriați cei de acasă de responsabilitățile care vin cu un nou câine. Și le-aș recomanda ca, înainte de a decide să cumpere, să se gândească la faptul că pot adopta un câine dintr-un adăpost, sunt atâția care au nevoie de o familie!”, îndeamnă Robert.

Robert Munteanu este și expert în reabilitare în cadrul programului “Mesagerii Speranței”, derulat de Adăpostul Speranța.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *