Propunere legislativă: Sterilizare obligatorie și pentru pisici, nu doar pentru câini

o pisica se afla la veterinar Sursa foto: Freepik

O inițiativă legislativă care propune sterilizarea obligatorie și pentru pisici, nu doar pentru câini, urmează să fie depusă la Parlament săptămâna aceasta de către o deputată PNL. Claudia Benchescu, proprietara pisoiului Pepsi, declară: „Unele comunități locale doresc să sprijine sterilizarea pisicilor, dar nu au cadru legal. Dacă la câini s-a rezolvat recent, la pisici încă nu este reglementat. Mulți cetățeni se confruntă cu lipsa de resurse pentru acțiuni de sterilizare, iar fără sprijin în acest domeniu, animalele continuă să se înmulțească necontrolat.”

Sursa foto: Pets&Cats

Pisoiul Pepsi are trei ani și o familie care îl iubește și îl răsfață. Nu a fost mereu așa. Stătea pe străzi, era traumatizat, avea o lăbuță ruptă. A ajuns la Protecția Animalelor, a stat o lună în spital, apoi și-a găsit omul lui. „Era trist tare. L-am adoptat ca un talisman norocos pentru familia noastră. Ne doream foarte tare un copil, care a apărut la scurt timp după adopție. Ca atare, acum avem doi copii: o fetiță de 11 luni și pe Pepsi”, spune deputata PNL Claudia Benchescu.

Sursa foto: Pets&Cats

Deputata a adoptat până acum patru pisici, a avut proiecte pentru bunăstarea felinelor, a intrat în contact cu oamenii din domeniul protecției animalelor și a văzut care sunt nevoile. Legislația prevede sterilizare obligatorie doar pentru câini, în prezent. Prin urmare, autoritățile locale pot finanța campanii de sterilizare doar pentru câini.

„Extinderea obligativității sterilizării la pisici este crucială pentru controlul populației de animale fără stăpân. Pisicile se pot reproduce rapid, contribuind semnificativ la problema suprapopulării. Prin includerea lor în programul de sterilizare obligatorie, se asigură o abordare echilibrată și eficientă în gestionarea populațiilor de animale”, se arată în expunerea de motive.

Dacă sterilizarea pisicilor ar fi obligatorie, microciparea lor s-ar putea face mai ușor, într-un cadru reglementat, astfel încât felinele să poată fi identificate în caz de pierdere. Asociația TNR, un ONG care se ocupă cu sterilizarea pisicilor, a solicitat, în repetate rânduri, Colegiului Medicilor Veterinari să introducă posibilitatea microcipării pisicilor.

În Marea Britanie, microciparea pisicilor cu proprietar este obligatorie din iunie, anul acesta. Și în Frankfurt, Germania, au fost introduse, lunile trecute, reglementări similare pentru pisicile lăsate în aer liber, care au cel puțin cinci luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *