Pug-ul Vito a obținut o victorie istorică la Expoziția Națională Canină din SUA, însă rasa este considerată printre cele mai nesănătoase din lume/ Cum au dus decenii de împerechere selectivă la deteriorarea sănătății câinilor cu pedigree pur

Limba unui câine îl ajută să comunice și să interacționeze cu lumea înconjurătoare Sursă Foto: pexels.com

Vito a fost desemnat „Best in Show” la Expoziția Națională Canină 2024, devenind primul pug care câștigă această distincție în cele două decenii de când concursul a început să fie difuzat la TV, transmite Time Magazine. Victoria vine la doi ani după ce comunitatea științifică a emis un avertisment sumbru cu privire la starea de sănătate a acestei rase.

Vito a depășit alți 1 940 de câini care au concurat pentru titlu la Greater Philadelphia Expo Center din Oaks, Pennsylvania. Însoțit de stăpâna sa, Carolyn Koch, câinele în vârstă de doi ani și jumătate din Chapel Hill, N.C., a câștigat deja 25 de premii „best-in-show” și a câștigat premiul „best of breed” la expoziția canină Westminster din acest an din New York și la expoziția națională AKC din 2023, potrivit NBC, care televizează expoziția.

Expoziția națională canină a început în 1879, sub denumirea de Kennel Club of Philadelphia Dog Show, și a devenit un eveniment anual în 1933, potrivit NBC. Evenimentul televizat s-a bucurat de aceleași gazde, John O’Hurley și David Frei, de la prima sa difuzare în 2002.

Dresorul lui Vito, Michael Scott, l-a lăudat pe Vito pentru „capul și expresia sa frumoasă”, numindu-l „un câine foarte compact” cu „mișcări minunate”. 

Și Scott nu a fost singura persoană care a sărbătorit victoria lui Vito. Mary Carillo, comentatoare sportivă și fostă jucătoare profesionistă de tenis, care s-a alăturat gazdelor în acest an, l-a întrebat pe Scott dacă pug-ul știa că a câștigat, observând cum câinele „pare un pic îngâmfat.” 

„Este foarte îngâmfat”, a fost de acord Scott. „Cred că știe”.

Din păcate pentru Vito, același cap care i-a câștigat toate titlurile din ultimii ani exemplifică un aspect din ce în ce mai controversat al industriei canine: standardele estetice rigide impuse câinilor “de rasă” au dus, de-a lungul timpului, la normalizarea unor probleme de sănătate care scad în mod considerabil speranța de viață și calitatea vieții patrupezilor.

Este un fapt bine cunoscut în comunitatea științifică că, de-a lungul ultimelor decenii, practici precum împerecherea selectivă, menite să creeze pui cu anumite trăsături considerate dezirabile, a dus la o deteriorare a sănătății câinilor cu pedigree pur. Printre problemele identificate în cadrul unui studiu din 2020 se numără speranța de viață mai scăzută, rate crescute a mai multor tipuri de cancer, afecțiuni la inimă și număr mai mic de pui la fiecare naștere.

În cazul pug-ului, în mod deosebit, nevoia de a crea un cap “atractiv”, potrivit pentru o competiție canină, pare a fi sursa celor mai mari probleme:

  • “Capul trebuie să fie mare și rotund când este privit din față și plat când este privit din lateral, nici cu fața în sus, nici cu fața în jos. Un cap mare este esențial, dar un cap atât de mare încât să nu fie echilibru cu restul câinelui este la fel de neatrăgător ca un cap mic…. Capul prezintă o linie a frunții fermă, o căptușeală groasă sub ochi, cu obraji substanțiali și o maxilar inferior puternic și lat”, sunt standardele impuse rasei în această privință de către American Kennel Club, spre exemplu. 

Cercetătorii de la Colegiul Regal Veterinar al Marii Britanii au tras un semnal puternic de alarmă în 2022, când au declarat că pug-ul nu mai poate fi considerat “câine tipic din punct de vedere al sănătății”. Declarația a fost făcută în baza unui studiu care a analizat starea de sănătate a zeci de mii de patrupezi din întreaga țară și a arătat că, în medie, câinii de rasă pug au șanse considerabil mai mari de a dezvolta probleme grave de sănătate, chiar și față de alte rase pure, în special din cauza dimensiunii craniului.

„Problema este că avem un câine cu un craniu tot mai mic, dar nimic altceva la câine nu a devenit la fel de mic, a declarat pentru BBC dr. Myfanwy Hill, chirurg veterinar de la Universitatea Cambridge.

  • „Creierele lor sunt strivite într-o cutie prea mică, iar alte țesuturi moi sunt strivite într-un spațiu mai mic”. 

Aceasta situație cauzează multe dintre problemele cu care se confruntă câinii – inclusiv probleme cu respirația, pielea și spatele.

Sindromul obstructiv brahicefalic al căilor respiratorii – o problemă de respirație – a fost afecțiunea cu cel mai mare risc la pugs, rasa “de lux” având un risc de aproape 54 de ori mai mare decât media de a avea această afecțiune.

Pug-ul este printre cele mai dramatice exemple, dar, în ultimii ani, tot mai mulți experți în domeniu au emis avertismente similare despre mai multe rase, iar aceste îngrijorări au început să ducă la diverse inițiative pentru a rezolva această situație, atât din partea societății civile cât și la nivelul autorităților naționale.

ONG-uri precum Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii Față de Animale a Marii Britanii încurajează oamenii să cumpere câini doar de la crescători recunoscuți pentru că evită practicile nesănătoase, prin programe precum The Puppy Contract. dar în unele cazuri, autoritățile iau în calcul măsuri chiar mai extreme 

În ultimii ani, spre exemplu, Țările de Jos și Norvegia au hotărât să limiteze creșterea anumitor rase – Curtea districtuală din Oslo chiar a decis în 2022 că creșterea raselor precum bulldogul englez și Cavalier King Charles spaniel reprezintă o încălcare a Legii norvegiene privind bunăstarea animalelor, din cauza problemelor grave de sănătate care le afectează.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă Foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *