Toata lumea știe că simpla privire a unui cățel poate să înduioșeze, să miște și să înmoaie și cele mai reci inimi. Din priviri, un câine poate să ceară atenție, să transmită bucurie sau, de ce nu, tristețe. Iar cele mai recente studii demonstrează că aceste animale nu au fost dintotdeauna așa. Ele au evoluat in așa fel încât să le influențeze oamenilor sentimentele și să poată comunica mai ușor.
Mușchii din jurul ochilor, atuul privirii de cățel
Mai exact, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Academia Națională de Științe din Statele Unite ale Americii, schimbarea anatomică s-a produs in decursul timpului. Astfel, mușchii din jurul ochilor cățeilor au evoluat, permițându-le să afișeze expresii pe care oamenii le găsesc extrem de plăcute. Datorită acestei modificări, ochii câinilor par mai mari și mai asemănători cu ai copiilor și stârnesc in oameni dorința de a-i îngriji.
’’Sprâncenele expresive’’
Cercetătorii au denumit fenomenul ’’sprâncene expresive’’. Acestea le permit câinilor să creeze iluzia unei comunicări ’’umane’’. Potrivit dr. Juliane Kaminski de la Universitatea Portsmouth, unul dintre co-autorii studiului, oamenii au o predispoziție subconștientă de a proteja și crește câini cu asemenea trăsături, ceea ce a dus la această schimbare de la o generație la alta.
Si expresia feței s-a schimbat
Rezultatele studiului mai arată si că aceste modificări ale feței câinilor s-au produs in decursul a mii de ani de conviețuire alături de oameni. Examinând istoria si evoluția câinilor, experții sunt de părere că expresiile sunt deliberate, dedicate privirilor oamenilor. Potrivit Prof. Anne Burrows de la Universitatea Duquesne din Pittsburg, Statele Unite ale Americii, un alt co-autor al studiului ’’mișcarea sprâncenelor este determinata de un mușchi care nu exista la cea mai apropriata ruda și anume lupul’’.
Sursa: cnn.com