Râia pisicilor și scabia: Simptome, cauze, tratament și costuri

un veterinar verifica urechia unei pisici Sursă foto: Freepik / fxquadro

Râia este cauzată de acarieni microscopici care invadează pielea animalelor sănătoase. Acarienii provoacă iritarea pielii, ducând la mâncărime, căderea părului și inflamație. Toate formele de râie sunt contagioase. Pisicile sunt foarte sensibile la mai multe tipuri de râie, inclusiv râia canină, râia felină (raia notoedrică), acarienii urechii (râia otodectică), mătreața de mers (cheyletieloză) și trombiculoza. Demodicoza nu este considerată râie, dar este cauzată și de acarieni.

Râia auriculară este o afecțiune cauzată de acarieni de cele mai multe ori din genul Otodectes cynotis, care poate infecta urechile pisicilor.

„Diagnosticul e unul simplu de multe ori, un simplu consult în care se face și un examen otoscopic poate fi suficient sau pentru o confirmare 100% se poate face o examinare microscopică a secreției ceruminoase. Tratamentul în general este unul relativ simplu și implică o deparazitare externă care să fie eficientă și împotriva acarienilor. Toalete auriculare cu soluții cerumenolitice (care dizolvă cerumenl) și substanțe acaricide aplicate local în ureche. Tratamentul durează cam 10 zile. Costurile sunt relativ reduse pentru această patologie”, a declarat, pentru Pets&Cats, medicul veterinar Alexandru Buzdea

Simptome: care sunt principalele semne de boală?

  • Scărpinatul în exces al urechilor sau își freacă capul de obiecte.
  • Scutură fecvent din cap.
  • Căderea părului în jurul urechii.
  • Ceară în exces de culoare brun negricioasă.
  • Urechile pisicii sunt inflamate sau roșii?

Dacă observi oricare dintre aceste semne, este esențial să consulți un medic veterinar cât mai curând. Costurile diferă de la o clinică la alta. Costul mediu este de 200 de lei și poate ajunge până la 600 de lei în cazurile mai grave.

Nu încercați să vă tratați pisica acasă, deoarece este extrem de periculos. Tratamentele au nevoie de prescripția unui medic veterinar și poate fi necesar să fie administrate la doze care sunt diferite de cele imprimate pe etichetă.

Oamenii sunt, în general, imuni la acest parazit.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă foto: Freepik / fxquadro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *