Deținerea unui animal de companie oferă iubire, sprijin emoțional și chiar contribuie la scăderea riscului de mortalitate pe termen lung. Totuși, îngrijirea unui animal grav bolnav poate deveni o povară emoțională și fizică semnificativă pentru proprietari, fenomen cunoscut sub numele de „povara îngrijitorului”, transmite The Conversation.
Un studiu din 2017 a arătat că proprietarii de animale bolnave suferă de un nivel ridicat de stres, anxietate și depresie, simțind adesea că nu mai au timp pentru ei înșiși. Cercetări recente din 2023 asupra câinilor seniori, inclusiv cei cu disfuncție cognitivă canină (similara demenței), au relevat că 16% dintre proprietari experimentează un grad ridicat de povară a îngrijirii, cu impact negativ asupra sănătății lor fizice, psihologice și financiare.
„Îmi fac griji cu privire la calitatea vieții [animalului meu de companie] (…) Simt o anxietate constantă legată de această decizie iminentă”, a declarat unul dintre respondenți.
Cei mai afectați sunt persoanele între 25 și 44 de ani, cei care locuiesc singuri și proprietarii de animale cu simptome avansate. Probleme precum tulburările nocturne și lătratul excesiv agravează stresul.
Îngrijirea unui animal nu este dificilă doar în caz de boală cronică. Problemele comportamentale, precum agresivitatea sau anxietatea de separare, afectează de asemenea îngrijitorii, 68% dintre aceștia raportând un stres semnificativ. Proprietarii de pisici bolnave resimt un nivel similar de stres, în special dacă nu se simt sprijiniți de medicul veterinar.
În ciuda acestor dificultăți, mulți proprietari consideră îngrijirea animalului lor ca pe un act de recunoștință. Un respondent a spus: „Fiecare moment pe care îl am cu ea acum este o binecuvântare. Mi-a oferit atât de multe în ultimii zece ani; este timpul să o răsplătesc acum.”
Sprijinirea îngrijitorilor de animale este esențială, atât pentru bunăstarea acestora, cât și pentru cea a animalelor lor.