Un soldat ucrainean care învață tehnici de mânuire a câinilor în Marea Britanie spune că animalele salvează sute de vieți pe linia frontului, transmite BBC News.
Tânărul de 24 de ani, care nu poate fi identificat din motive de securitate, este unul dintre cei 20 de ucraineni instruiți de personalul armatei britanice la o cazarmă din East Midlands. Aceasta face parte dintr-o operațiune care a început în 2022 pentru a sprijini forțele armate ale Ucrainei. Soldatul a declarat că și-a dorit să lucreze cu câini încă de când era copil.
Militarul a dat exemple de operațiuni în care sunt folosiți câinii.
„Atunci când diferite grupuri de sabotaj intră în zonă și minează drumurile, de exemplu, folosim câini pentru a putea trece în siguranță prin acea zonă”, a spus soldatul. „Avem multe zone în care acțiunile de luptă nu sunt foarte active, dar există încă o amenințare acolo, deci există un risc pentru viață”, a adăugat acesta.
Unul dintre cele mai faimoși experți în deminare ucraineni este câinele terrier Patron (care înseamnă „glonț” în ucraineană). După eliberarea regiunii Cernihiv în 2022, Patron a devenit o celebritate pentru abilitățile sale de a adulmeca minele antipersonal.
„Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu câinii, încă de când eram copil, iar acum îmi place foarte mult ideea că pot transmite mai departe aceste cunoștințe. Ei salvează zeci sau sute de vieți”, a mai spus soldatul.
Cursul de formare a inclus tehnici privind efectuarea patrulelor eficiente, operațiuni de căutare și salvare, precum și detectarea dispozitivelor explozive cu ajutorul câinilor.
Sergentul britanic Chris Jacques, de la 1st Military Working Dog Regiment, a declarat că instruirea a implicat, de asemenea, utilizarea „factorilor de stres”, cum ar fi replicarea sunetelor câmpului de luptă în jurul câinilor, pentru ca aceștia să nu fie surprinși în timpul operațiunilor reale.