Soluțiile găsite de țările din Balcani pentru a evita eutanasierea câinilor, prezentate la un seminar organizat de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală / Directorul adăpostului din Bar: „Noi nu omorâm câinii, îi repunem în teritoriu”

un caine se afla intr-un adapost

Problema câinilor fără stăpân a fost subiect de dezbatere la nivel internațional, la un seminar anual organizat de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală. La eveniment au fost prezentate soluțiile găsite de țările din Balcani pentru a evita eutanasierea câinilor.

Medici veterinari și reprezentanți din domeniul protecției animalelor din Albania, Franța, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Qatar, România, Serbia, Marea Britanie și SUA au discutat săptămâna trecută în Sutomore, Muntenegru, despre bunăstarea câinilor și metodele de gestionare cele mai eficiente. Seminarul a inclus și o vizită la adăpostul public de câini din Bar, un oraș-port de pe coasta Mării Adriatice. Adăpostul, construit anul acesta, are o capacitate de 80 de locuri, dintre care sunt ocupate 40, și dispune de 11 angajați. În România, de exemplu, la adăpostul public din Bragadiru sunt, împreună cu voluntarii, 20 de oameni pentru 1.200 de câini.

Adăpostul din Bar. (Sursa foto: Pets&Cats)

„Chiar mai devreme ne-am întors de pe teren, am vrut să luăm câini, dar n-am găsit. Și nici nu am avut vreo plângere, ca să ridicăm dintr-un loc anume. Noi nu omorâm câinii, îi repunem în teritoriu. Dar, mai întâi îi sterilizăm, îi vaccinăm și îi deparazităm. Dacă nimeni nu vrea să îi ia acasă, îi ducem unde i-am găsit”, a declarat pentru Pets & Cats Marko Brnjada, directorul adăpostului din Bar, Muntenegru.

Autoritățile se gândesc acum să pună o taxă pentru cei care vor să renunțe la câine și să îl ducă în adăpost. De asemenea, au introdus o taxă pentru câinii ridicați a doua oară de pe stradă, pe care stăpânii îi vor înapoi. „Dacă s-a întâmplat a doua oară, deja nu mai este o întâmplare și proprietarii trebuie să fie mai atenți”, explică aceștia.

Câini în Bar. (Sursa foto: Pets&Cats)

Taxă există și în Grecia: cine dorește să renunțe la câine, plătește 300 de euro. „Îl aduce la noi și încercăm să îi găsim o familie. Dacă adăposturile sunt pline, îi trimitem în foster; mulți oameni aleg să găzduiască temporar animale din pasiune și o fac gratuit”, a declarat Mania Koutougera, reprezentantă a guvernului de la Atena.

Nici vecinii bulgari nu eutanasiază. „Noi repunem câinii în teritoriu, după vaccinare și sterilizare. Multe adăposturi colaborează cu ONG-uri din Germania, de exemplu, și câinii pleacă acolo. Autoritățile locale care au fonduri gestionează populația canină, cele fără bani nu o fac”, precizează Teodora Veleva Shumen, din Bulgaria.

Nici în Albania câinii nu sunt uciși, chiar dacă adăposturile sunt pline. Sokol Malaj, reprezentant al unei administrații locale din Albania, spune: „Adopția este baza. Desigur, unii câini își găsesc familii mai repede decât alții, mai ales dacă sunt mici, pufoși și sănătoși. Dacă nu sunt adoptați, îi repunem în teritoriu. Câinii fără stăpân îi microcipăm pe numele primăriilor.”

În România, câinii din adăposturile publice pot fi eutanasiați dacă sunt agresivi, au boli cronice și incurabile sau dacă nu sunt adoptați după 14 zile lucrătoare de la sosirea în adăpost. În anumite condiții, sunt eutanasiați și dacă nu mai sunt locuri disponibile sau resurse pentru întreținerea lor.

Sursa foto: Ukrphoto | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Comentarii

  1. Romania a ratificat prin Legea nr.60/2004 Conventia Europeana pentru protecţia animalelor de companie, Strasbourg la 13 noiembrie 1987, dar o interpreteaza abuziv, mai cu seama prevederile art.11, 12 si 13, iar restul dispozitiilor nu le aplica. Asta se intampla din momentul in care jigodia de Basescu a insistat pe langa servitorii lui sa introduca in legislatia romana eutanasierea cainilor din adapost, dupa trecerea unui termend e14 zile lucratoate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *