Studiu: Câinii contaminează iazurile și alte corpuri de apă cu medicamente antiparazitare

un caine inoata Sursa foto: Pixabay / JACLOU-DL

Un studiu recent a arătat că tratamentele pentru purici și căpușe utilizate pe câini ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru viața acvatică, în special în zonele în care câinii înoată, relatează ScienceDaily. Cercetarea, desfășurată în Hampstead Heath, un punct fierbinte al biodiversității din Londra, a descoperit niveluri semnificative de două pesticide – imidacloprid și fipronil – în iazurile în care înoată câinii. Aceste substanțe chimice, care se găsesc în mod obișnuit în colierele antiparazitare și în tratamentele „spot-on” pentru animalele de companie, sunt toxice pentru nevertebrate. Acestea sunt interzise în agricultură din 2018 din cauza efectelor lor nocive asupra albinelor și a altor insecte.

Studiul, publicat în Science of the Total Environment, subliniază modul în care aceste substanțe chimice se pot spăla de pe blana câinilor în timp ce înoată, contaminând sursele naturale de apă. Cercetătorii au testat mai multe iazuri și cursuri de apă din Hampstead Heath, descoperind concentrații ridicate de pesticide în zonele în care câinii aveau voie să înoate, cu niveluri care depășeau pragurile considerate dăunătoare pentru fauna sălbatică. În iazurile în care accesul câinilor nu era permis, nu a fost detectată nicio contaminare.

Dr. Leon Barron, de la Imperial College din Londra, unul dintre co-liderii studiului, a subliniat necesitatea unei mai mari conștientizări cu privire la impactul acestor substanțe asupra mediului. Studiul a intervievat, de asemenea, 101 proprietari de câini, dezvăluind că 86% dintre aceștia nu erau conștienți de potențialele daune aduse mediului de aceste tratamente. Mulți nu știau, de asemenea, că animalele ar trebui să evite înotul timp de câteva zile după tratament.

Cercetătorii au făcut apel la o schimbare a modului în care sunt utilizate aceste tratamente, pledând pentru o abordare „atunci când este necesar”, mai degrabă decât pentru utilizarea frecventă, profilactică. Experții veterinari implicați în studiu au avertizat împotriva tratamentelor de rutină aplicate pe scară largă și au recomandat oferirea de mai multe informații proprietarilor de animale despre alternativele care prezintă mai puține riscuri pentru mediu.

Citește și: Organizație: Evitați produsele din plastic pentru animalele de companie / Acest material, găsit în jucării sau castroane, poate afecta serios sănătatea acestora

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pixabay / JACLOU-DL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *