Sunt sigure dietele cu hrană crudă pentru pisici? Descoperă riscurile și beneficiile

mancare pisica Sursa foto: Freepik

Alegerea hranei pentru animalele de companie poate fi o provocare, mai ales atunci când îți faci griji cu privire la produsele retrase din magazine.

Unii proprietari aleg să își hrănească pisicile cu diete pregătite acasă, pentru a ști exact ce conțin produsele. Aceste diete pot fi gătite sau crude, iar mulți optează pentru o dietă crudă care o imită pe cea naturală a pisicii în sălbăticie.

Ce este o dietă crudă pentru pisici?

O dietă crudă pentru pisici presupune hrănirea acestora cu produse animale nepregătite termic și care includ mușchi, organe și oase. Acest tip de hrană este uneori denumit dieta “BARF”, care reprezintă “bones and raw food” (oase și hrană crudă) sau “biologically-appropriate raw food” (hrană crudă biologic adecvată), notează thesprucepets.com.

Dieta crudă ideală pentru pisici este pregătită pe baza unei rețete atent concepute. Mulți proprietari de pisici aleg să o pregătească acasă, dar există și variante comerciale disponibile. Dacă alegi să hrănești pisica cu o dietă crudă, aceasta trebuie să fie completă și echilibrată, conform recomandărilor unui nutriționist veterinar. Felinele care consumă o dietă dezechilibrată pot prezenta riscuri pentru sănătatea lor.

De ce să o iei în considerare?

Pisicile sunt carnivore. Pe scurt, acest lucru înseamnă că ele trebuie să consume produse de origine animală pentru a supraviețui. Pisicile nu au nevoie de legume și carbohidrați în alimentația lor. De fapt, ele pot tolera carbohidrați doar în cantități mici. În schimb, pisicile se dezvoltă cel mai bine pe diete bogate în proteine, care au un conținut ridicat de umiditate și sunt pline de substanțe ce se găsesc doar în carne. Acestea includ aminoacizi precum taurina, acizi grași și alte vitamine și minerale esențiale.

Susținătorii dietelor cu hrană crudă consideră că gătirea cărnii poate modifica sau reduce aceste substanțe vitale. Ei susțin o dietă biologic adecvată care imită cât mai fidel ce ar mânca o pisică în sălbăticie. În general, pisicile sălbatice mici vânează și consumă rozătoare și alte mamifere mici, păsări, pește, insecte și chiar reptile. Când vine vorba de hrănirea pisicii tale cu hrană crudă, ideea este să creezi o dietă similară.

Există o mare controversă legată de dietele crude pentru animalele de companie. Cei care le susțin au multe de spus despre beneficiile pentru sănătate: blana este mai lucioasă, dinții rămân mai curați, obezitatea este prevenită și sănătatea generală este mai bună. Deși afirmații tind să fie adevărate, opoziția are îngrijorări valide cu privire la siguranța dietelor crude.

Sunt dietele cu hrană crudă sigure?

Este important de știut că hrănirea pisicii cu mâncare crudă vine cu unele riscuri. Carnea crudă poate conține patogeni precum Salmonella și E. coli, care pot duce la infecții grave și care pun viața în pericol. Gătirea alimentelor elimină majoritatea acestor patogeni, motiv pentru care noi, oamenii, tindem să gătim hrana.

Pisicile digeră adesea mai bine alimentele crude decât oamenii, deoarece au tracturi digestive mai scurte și mai acide. Mulți patogeni vor trece prin sistemul unei pisici fără a cauza probleme. Majoritatea pisicilor vor tolera hrana crudă, dar cele cu probleme de sănătate (precum boli mediate imun) pot avea nevoie de hrană gătită.

Poate cel mai mare risc al hrănirii și manipularii cărnii crude este contaminarea încrucișată. Hrănirea pisicii cu o dietă crudă te poate expune pe tine și pe ceilalți membri ai familiei la patogeni periculoși. Patogenii pot rămâne pe suprafețele de pregătire, pe vase, în materiile fecale ale pisicii și chiar pe pisică (mai ales în jurul feței).

Dietetele crude nu trebuie administrate pisicilor care trăiesc în case cu persoane imunocompromise. De asemenea, ar trebui evitate în gospodăriile cu copii mici și/sau persoane vârstnice.

Deși este imposibil să elimini toate riscurile, există câteva modalități prin care poți încerca să fii mai în siguranță atunci când hrănești pisica cu o dietă crudă:

  • pregătește hrana într-o zonă delimitată a casei; curăță și igienizează bine după ce ai terminat (folosește o soluție de clor cu apă, dacă este posibil);
  • poartă mănuși atunci când manipulezi carnea crudă;
  • manipulează alimentele congelate, dacă este posibil;
  • folosește ingrediente din carne provenite de la o sursă de încredere;
  • hrănește pisica într-o zonă ușor de curățat (fără covoare sau tapițerii în apropiere);
  • igienizează imediat bolurile de hrană după ce ai hrănit pisica (fă-le curățenie, apoi folosește soluția cu apă și clor, clătește și usucă bolurile);
  • oasele reprezintă o altă problemă de siguranță atunci când vine vorba de dietele crude. Unele oase mici întregi sau bucăți de oase pot cauza complicații precum obstrucții gastrointestinale, leziuni orale și obstrucții ale căilor respiratorii. Dacă oasele de animale sunt incluse în dieta crudă a pisicii tale, acestea ar trebui să fie mărunțite bine.

Dietele crude complete și echilibrate

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac proprietarii atunci când optează pentru hrană crudă este faptul că nu se asigură că dieta este completă și echilibrată. Unii oameni hrănesc pisicile doar cu “carne și oase” sau o varietate largă de carne, fără a acorda atenție conținutului de calorii, grăsimi, proteine și nutrienți. Nu presupune că pisica ta primește tot ce are nevoie pentru o sănătate bună doar hrănind-o cu câtă carne dorește. Pe termen lung, o dietă incompletă poate duce la probleme de sănătate grave.

Poate crezi că hrana crudă aleatorie este sănătoasă pentru pisică, deoarece pisicile sălbatice și cele fără stăpân pot supraviețui astfel, dar este important să reții că animalele sălbatice au o speranță de viață mai scurtă decât cele de companie domesticite, iar asta se datorează dietei. De aceea, este esențial să urmezi o rețetă aprobată de medicul veterinar.

Mulți medici veterinari nu recomandă dietele crude din cauza riscurilor implicate, dar dacă simți că vrei să încerci o dietă crudă și medicul tău nu este deloc flexibil în legătură cu acest subiect, caută unul cu experiență în diete sau găsește un nutriționist veterinar.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *