Ți-ai pierdut câinele? În perioada de împerechere, câinii pot deveni foarte agitați și fug de acasă. Masculii, atrași de mirosul femelelor în călduri, devin mai puțin receptivi la comenzile stăpânilor și pleacă fără să ezite după orice cățelușă care le captează atenția. Deși multe dintre aceste animale sunt sterilizate, nu toate intervențiile sunt mereu un succes, potrivit Registru Câini A.N.S.V.S.A (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).
Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut câinele
Câinii pot simți mirosul femelelor și, din acest motiv, se pot aventura în căutarea lor. Atunci când cățelușa este însoțită de stăpânul ei, proprietarul câinelui pierdut are o șansă mai bună de a-l găsi, dar dacă este vorba de o femelă comunitară, șansele de recuperare scad semnificativ.
În cazul în care câinele tău se rătăcește, fie pentru că nu l-ai ținut în lesă, fie că a fugit din curte, este crucial să acționezi rapid pentru a-l găsi înainte de a se îndepărta prea mult de casă. De obicei, câinii reușesc să găsească drumul înapoi, dacă sunt familiarizați cu zona. Însă cățeii care nu sunt plimbați frecvent au mai puține șanse să se întoarcă acasă, deoarece nu cunosc mirosurile din împrejurimi.
Medicii veterinari susțin că cele mai mari șanse de a găsi câinele sunt în primele 12 ore, dar există cazuri în care câinii au fost recuperați și după câteva zile, luni sau chiar ani!
Acționează rapid înainte să se îndepărteze prea mult de casă
În momentul în care câinele a fugit din curte, întreabă mai întâi membrii familiei unde și când l-au văzut ultima dată. Apoi discută cu vecinii pentru informații în plus, înainte de a porni în căutarea patrupedului.
Câinii fricoși sau speriați pot găsi refugiu în locuri neașteptate, așa că asigură-te că verifici sub mașini, în colțuri înguste, prin tufe dese sau chiar în scările de bloc. Speriați, aceștia se pot strecura pe orice ușă deschisă care li se pare familiară. Este recomandat să ai la tine o lanternă pentru a explora zonele întunecoase.
Strigă-i numele cu voce tare
Când îți cauți câinele pierdut, strigă-i numele cu voce tare. Dacă folosești un nume de alint, folosește-l pe acesta, astfel încât animalul tău să te recunoască mai ușor. Dacă nu reușești să-l găsești în primele ore, insistă să cauți seara, când liniștea îi poate permite să te audă mai bine. Dimineața devreme este, de asemenea, un moment potrivit pentru a porni în căutarea lui. Fii atent și la lătratul altor câini, deoarece ar putea fi câinele tău.
Verifică cu atenție tufele și caută urme pe pământ
Lasa un tricou purtat de tine în zona în care l-ai pierdut sau rupe bucăți dintr-un obiect vestimentar nespălat, lăsându-le prin tufe pentru a „marca” traseul câinelui spre casă. În acel loc pune un bol cu apă, dar evită să lași mâncare, deoarece alte câini ar putea să apară și să-l alunge pe al tău.
Căutarea poate fi efectuată atât pe jos, cât și cu mașina, având geamul coborât și strigându-l, pentru a acoperi o arie mai mare. Câinii se pot îndepărta destul de repede de zona lor de confort, lăsându-se ghidați de mirosuri familiare, adesea purtate de vânt. Mai poți să împrăștii părul câinelui din sacul de la aspirator, astfel încât mirosul să-l ajute să revină.
Extinde căutarea pe o rază de 10-15 km, dacă nu-l găsești în prima zi. De obicei, câinii se distanțează între 1 și 2 km, dar dacă nu ai succes, ar trebui să cauți la distanțe mai mari, deoarece timpul poate influența foarte mult distanța pe care patrupedul o va parcurge.
Cere ajutorul prietenilor sau vecinilor
Implică persoane care îți cunosc câinele. Sunt șanse mari să le recunoască vocea.
Lipeste afișe cu fotografia câinelui tău, oferind și o descriere sumară, numele la care răspunde, zona în care a dispărut și un număr de contact, pe o rază de 1-2 km. Anunță pierderea în ziarul local, pe site-uri de specialitate sau în grupurile de pe rețelele sociale dedicate câinilor pierduți/găsiți. Lasă afișe și la cabinetele veterinare și adăposturi. Dacă postezi online, asigură-te că anunțul tău este setat ca public pentru a putea fi distribuit de internauți.
Caută la adăposturile locale și pe site-urile de anunțuri
Nu te duce singur noaptea în căutarea câinelui și asigură-te că ai un telefon mobil, o lanternă și lesa. Nu te întâlni cu persoane care susțin că au găsit câinele tău fără a le cere detalii despre el, inclusiv o descriere a acestuia.
Nu renunța la căutarea animalului de companie, dacă nu-l găsești în primele două zile. Câinii pot rezista destul de bine departe de casă. Verifică adăposturile din zonă periodic.
Cea mai bună soluție pentru a-ți găsi câinele rapid este să-l duci la veterinar, care să-i pună un microcip de identificare. Nu uita să-i atașezi pe zgardă un medalion cu numele și un număr de telefon, astfel încât cei care îl găsesc să te poată contacta rapid.