Toamna vine cu pericole pentru animalele de companie. La ce să fim atenți?

caine toamna Sursa foto: Wikimedia Commons / Karolina Kaboompics

Venirea toamnei poate însemna nenumărate pericole pentru prietenii noștri blănoși. Iată care sunt cele mai frecvente situații cu care ne putem confrunta, Rtbf.be.

Intoxicațiile

Toamna este sezonul nucilor, dar aceste fructe căzute pe sol pot reprezenta un pericol de moarte pentru câini. Acestea se pot bloca în intestin și să provoace ocluzie, o dată ingerate întregi. Pe lângă asta, conțin micotoxine, care sunt ca niște ciuperci microscopice și pot provoca vărsături și diaree. În cazuri extreme, câinele poate ajunge la convulsii și la febră de 41-42 de grade, iar acesta este semnul că este în pericol de moarte și trebuie consultat de urgență. Totodată, castanele și ciupercile sunt extrem de toxice pentru câini. Unele patrupede adoră să se joace cu conurile de brad, dar, o dată ingerate, acestea pot irita tubul digestiv, mai ales că nu se digeră și pot reprezenta risc de ocluzie.

Paraziții

Mare atenție la purici și căpușe, mai ales dacă vă plimbați câinii în spații largi precum parcuri, câmpuri sau păduri. Este important să inspectați câinele la întoarcerea de la plimbare, mai ales între pliurile pielii, între pernuțele lăbuțelor și în spatele urechilor, acestea fiind locurile unde acești paraziți se localizează de obicei. Căpușele trebuie îndepărtate imediat de pe pielea animalului. Ele pot transmite borelioza și erlichioza, ambele boli extrem de grave, care pot duce la moartea câinelui. Este important ca animalul să poarte o zgardă împotriva puricilor și a căpușelor, care se schimbă la fiecare 6 luni sau să fie deparazitat extern cu o substanță care se găsește în magazinele de profil.

Trichobezoarul sau egagropilul

În cazul pisicilor, perioada toamnei este cea în care ele pierd mai mult păr decât de obicei și se ling de asemenea mai mult. Riscul de a ingera o cantitate mai mare de păr este ridicat, precum și cel de a face ghemuri de păr în stomac. Această afecțiune se numește trichobezoar sau egagropil și poate provoca tulburări digestive sau chiar ocluzie intestinală. Pentru a evita aceste pericole este recomandată perierea pisicii cât mai des, precum și unele suplimente alimentare care să faciliteze digestia.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Wikimedia Commons / Karolina Kaboompics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *