Ziua Animalelor a fost marcată la un liceu din Otopeni alături de câini polițiști, demonstrații de luat urma și discuții despre nevoile și drepturile animalelor. Peste 100 de copii au participat la o altfel de oră cu și pentru animale, care este, de anul acesta, materie opțională.
Dak are șapte ani și este câine polițist specializat în căutare. „Adică ia urma infractorilor”, le-a explicat copiilor partenerul ciobănescului german, Cătălin Popa. „Chiar mai devreme am fost la un caz, cu cineva care a furat ceva. Nu l-a văzut nimeni, dar a lăsat o urmă pe unde a intrat și aici intervine Dak, pune năsucul acolo și zice: «Da, eu știu pe unde s-a dus!» Nu s-a inventat un aparat care să ia urma. Câinele se duce pe urmă, face traseul, poate a trecut pe lângă o cameră video și așa găsim făptașul”, le-a explicat conductorul celor peste 100 de elevi prezenți la „Ora cu și pentru animale” în Otopeni, la liceul „Ioan Petruș”.
Pentru ca cei mici să înțeleagă și mai bine, câinele a făcut și o demonstrație: unul din copii s-a ascuns, patrupedul i-a mirosit șapca lăsată pe jos și apoi, după ce a verificat cu atenție sala, le-a arătat tuturor locul în care se ascundea.
„Ziua Mondială a Animalelor este un prilej în plus să vorbim despre respectul pentru orice formă de viață, despre responsabilitatea față de animale și despre drepturile și nevoile lor. Tocmai de aceea ne-am dorit să ținem, alături de profesori o altfel de oră opțională. Materia este gândită astfel încât putem avea invitați la clasă și am luat legătura cu Inspectoratul de Poliție Ilfov. De ce? Pentru ca cei mici să afle despre legile cu privire la animale chiar de la cei care le aplică”, a declarat, pentru Pets&Cats, Raluca Bosoloi, consilier la Protecția Animalelor, din cadrul Consiliului Județean Ilfov.
Inspectorii de la Poliția Animalelor și de la Prevenire a Criminalității le-au explicat elevilor care sunt obligațiile proprietarilor de animale și care sunt faptele sancționate.
„Știați că nu este permisă tăierea urechilor cățeilor? Sunt foarte multe abuzuri împotriva animalelor. Se pedepsesc cu închisoarea, ca și tăierea cozii. Altă infracțiune ar fi despărțirea puilor de mamă, până la opt săptămâni, pentru a fi vânduți”, a precizat, în cadrul evenimentului, subinspector Sandra Ciobanu, de la Biroul Protecția Animalelor din cadrul IPJ Ilfov.
„Scopul nostru este de a identifica orice formă de abuz și de a o sancționa. Orice animal trebuie tratat cu respect, îngrijit, trebuie să avem grijă la toate condițiile de bunăstare, să îi oferim inclusiv posibilitatea de a se mișca și, dacă l-am ales, să îl facem parte din viața noastră. Un animal de companie nu este o jucărie, nu îl putem abandona când ne-am plictisit de el”, a punctat pentru elevi șefa Poliției Animalelor Ilfov, inspector principal Aurora Nistor.
De Ziua Mondială a Animalelor, elevii din Otopeni au avut posibilitatea să interacționeze cu mai multe animale cu profesii, special antrenate pentru a ajuta oamenii. Pe lângă Dak, cei mici au cunoscut și doi câini utilitari de salvare și căutare: Sena și Nonik.
Sursa foto: Protecția Animalelor Ilfov