Dacă ai o pisică și o canapea plină de zgârieturi, atunci știi deja cât de frecventă este plângerea stăpânilor despre felinele care zgârie mobila. Aceste animale au nevoie de un mod prin care să-și exprime instinctul sălbatic. Ce poate face un proprietar de pisici în astfel de situații?
Un nou studiu publicat în Frontiers in Veterinary Science dezvăluie motivele surprinzătoare din spatele acestui comportament și propune soluții prietenoase cu pisica pentru a-l gestiona mai eficient.
Motivul surprinzător pentru care pisicile zgârie mobila
„Rezultatele noastre pot ajuta proprietarii să redirecționeze comportamentul către locuri adecvate, promovând un mediu de viață mai echilibrat pentru pisici și stăpânii lor”, spune dr. Yasemin Salgirli Demirbas, cercetător veterinar la Universitatea Ankara (Turcia) și autor al studiului.
Cercetătorii au intervievat peste 1.200 de proprietari de pisici din Franța, analizând obiceiurile zilnice ale acestora, trăsăturile lor de personalitate și comportamentele care le determină să zgârie. Constatările au scos la iveală legături semnificative între motivul pentru care zgârie mobila și factori precum prezența copiilor, temperamentul pisicii și nivelul lor de activitate.
„Am observat o corelație evidentă între anumiți factori de mediu și comportamentele pisicii de a zgâria”, explică dr. Salgirli Demirbas.
Printre factorii care contribuie la acest comportament se numără prezența copiilor în casă, nivelurile ridicate de joacă și activitatea nocturnă. Pisicile cu temperament mai agresiv sau mai neliniștit au fost, de asemenea, mai predispuse să zgârie. Stresul, cum ar fi cel provocat de copii mici, a fost identificat ca una dintre cauzele principale. De asemenea, pisicile care se joacă mult sau sunt active pe timpul nopții au avut tendința să zgârie mai frecvent.
Cum împiedici pisica să zgârie mobila
Există soluții împotriva acestui comportament rebel. Pune mai mulți stâlpi de zgâriat în locurile preferate de pisica ta (zonele unde deja își ascute gheruțele). Diminuează stresul oferindu-i pisicii tale un spațiu vertical și locuri unde să se ascundă, pentru a-i oferi mai multă liniște.
Utilizarea spray-urilor și a difuzoarelor cu feromoni poate calma pisica. De asemenea, sesiunile de joacă sunt esențiale pentru a-i consuma energia – asigură-te că o lași să prindă „prada” în timpul jocului. Este recomandat să ai mai multe sesiuni scurte de joacă pe parcursul zilei, care să imită vânătoarea naturală.
Deși nu este complet clar cum influențează copiii comportamentul pisicilor, conștientizarea acestui factor ca un posibil declanșator al stresului și crearea unor metode prin care să-i oferi pisicii tale refugiu îți pot proteja mobilierul de gheruțele ei.