Un studiu surprinzător arată că, la câini, creierul mai mare nu înseamnă neapărat inteligență sporită

caini husky legati la o sanie Sursa foto: Freepik

Un studiu care analizează dimensiunea creierului la diferite rase de câini în raport cu craniul lor arată că un creier mai mare nu indică neapărat o inteligență mai mare, potrivit publicației Live Science.

Câinii cu creiere mai mari în raport cu corpurile lor nu sunt neapărat mai inteligenți, relevă noua cercetare, publicată pe 13 noiembrie în revista Biology Letters.

Studiul sugerează că, deși câinii de asistență pot avea abilități mai complexe comparativ cu alte rase, acestea sunt organizate într-un spațiu mai compact în creier. Acest lucru contrastează cu ceea ce se observă în istoria evolutivă a mamiferelor sălbatice, unde creierele mai mari în raport cu dimensiunea corpului sunt asociate cu abilități cognitive mai complexe.

„În alte grupuri [de specii], dimensiunea relativă a creierului indică abilități cognitive mai ridicate – aici observăm contrariul”, a declarat Ana Balcarcel, autorul principal al studiului și biolog evoluționist la Institutul de Științe Evolutive Montpellier din Franța.

Studiul a comparat raporturile dintre dimensiunea creierului și dimensiunea corpului la câini, măsurând 1.682 de cranii de câini adulți din 172 de rase, păstrate la Muzeul de Istorie Naturală Berna din Elveția. Cercetătorii au calculat „volumul endocranian relativ” al câinilor și au evaluat 14 trăsături comportamentale folosind Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire, un chestionar standardizat care măsoară dresabilitatea, căutarea atenției, agresivitatea și alte trăsături.

Rasele de „lucru”, precum husky-ul siberian, crescute pentru a îndeplini sarcini complexe de asistare a oamenilor, aveau creierul relativ mai mic în raport cu dimensiunea corpului. În schimb, rasele „de companie”, precum Chihuahua, crescute în principal pentru a fi animale de companie, aveau o dimensiune relativ mai mare a creierului.

Studiul a mai relevat că dimensiunea relativă a creierului era mai mică la câinii ușor de dresat – de obicei rase de lucru precum husky-ul siberian, ciobănescul de Pirinei și rottweiler. Câinii mai mari au o compoziție diferită a țesuturilor interne ale creierului față de câinii mai mici, a precizat Balcarcel.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *