Utilizarea câinilor de serviciu a fost recunoscută oficial ca Patrimoniu Cultural Imaterial de UNESCO pentru anul 2025, potrivit unesco.de.
Utilizarea câinilor de serviciu cuprinde formarea specifică a câinilor pentru diverse sarcini compatibile cu protecția animalelor, în scopul de a sprijini oamenii. Printre acestea se numără, printre altele, intervențiile de căutare și salvare, asistența pentru persoanele cu handicap, precum și protecția și paza proprietății. De la domesticirea câinelui acum aproximativ 15.000 de ani, colaborarea strânsă între om și animal s-a dezvoltat continuu și a fost structurată în asociații și organizații. Această practică combină cunoștințele tradiționale cu descoperirile științifice moderne și contribuie atât la siguranța, cât și la calitatea vieții societății.
Ca patrimoniu cultural imaterial, utilizarea câinilor de serviciu transmite cunoștințe despre selecția și formarea câinilor și se bazează pe un tratament corect din punct de vedere al protecției animalelor. Prin standarde etice și profesionale clare, utilizarea câinilor de serviciu promovează o îngrijire responsabilă a câinilor. Munca cu câini pentru uzul uman creează identitate pentru numeroase comunități și reprezintă o practică universală, aplicată în diverse contexte culturale din întreaga lume. În același timp, istoria utilizării câinilor în războaie necesită o reflecție critică, pentru a menține standarde etice în gestionarea câinilor de serviciu și pentru a pune sub semnul întrebării abuzurile din trecut, precum și pentru a le preveni în prezent și în viitor, notează sursa citată.