Cum e viața cu un șarpe în casă? Viviana Marza, proprietar de șarpe, ne-a povestit cum e viața cu Monalisssu, șarpele de porumb (corn snake) pe care îl deține familia de un an și jumătate.
Monalisssu are 80 cm lungime și cântărește 100 de grame la un an și jumătate.
Redăm interviul acordat de Viviana publicației noastre:
Reporter: Cum a apărut în viața voastră Monalisssu? În fond, e o alegere atipică.
Viviana Marza: Fetița mea și-a dorit mult un șarpe; a cerut unul în fiecare an, de ziua ei, de Paște, de Crăciun, de toate sărbătorile. Apoi, am fost într-un concediu în Serbia, iar acolo era o modă: oamenii scoteau șerpii pe stradă să îi atingi, ca să-ți poarte noroc. Fetița noastră, pasionată de reptile, era în al nouălea cer. Atunci ne-am gândit că e momentul să luăm unul. Ne-am informat, pentru că nu știam prea multe despre șerpi și reptile, și am zis că e OK. Din fericire, noi nu am avut fobii niciodată.
Reporter: Ce specie este?
Viviana Marza: Cornsnake, un șarpe de porumb. Nu cresc foarte mari; recordul este de 1,8 m în cazul unei femele, dar în mod normal femelele ajung la 1,2 m, iar masculii la 1,1 m. Șerpii Cornsnake sunt cei mai prietenoși.
Reporter: Cât trăiește?
Viviana Marza: Trăiește, în medie, 20 de ani.
Reporter: Când l-ați cumpărat și de unde?
Viviana Marza: Acum un an și jumătate, de la Cluj. Cei de acolo importă șerpi din Germania. Îți poți alege „modelul”, dar depinde de momentul în care eclozează. După ce ies din ou, le dau câteva mese ca să fie în regulă, iar apoi îi poți lua acasă. Noi am crezut că am luat o fată, am botezat-o Monalisa, dar mai târziu am aflat că, de fapt, e băiat. Acum îl cheamă Monalisssu, cu trei „s”, ca să auzim șuieratul. 😀
Reporter: Nu v-a fost totuși teamă?
Viviana Marza: Nu. Sunt foarte puține specii de șerpi veninoși. Majoritatea sunt constrictori. Sunt animale sociale și sociabile: ne cunoaște, nu îi e frică de noi și nu a încercat să ne muște niciodată. E liniștit. Când era mic, după doar trei săptămâni de când îl aveam, a ieșit din terariu și nu-l găseam. L-am căutat în spatele frigiderelor, peste tot prin casă. Mă gândeam să punem făină pe jos, să vedem pe unde se plimbă, și, într-un final, l-am găsit la geam. Stătea într-o farfurioară de ghiveci și se uita la noi. De atunci, punem greutăți pe terariu ca să nu mai iasă când are chef. Acum îl scoatem zilnic puțin, ca să stea cu noi.
Reporter: E greu să crești un șarpe?
Viviana Marza: Nu. E foarte ușor de întreținut: mănâncă la 10 zile o dată, uneori chiar la două săptămâni. Dacă nu vrei un animal care să se bucure când vii acasă, ci doar un animal de companie, șerpii sunt excelenți. Poți pleca liniștit în vacanță chiar și două săptămâni.
Reporter: Ce face peste zi?
Viviana Marza: Are terariul lui și stă liniștit în spațiul său. Cum spuneam, nu îi dăm drumul prin casă. În plus, șerpii din această specie sunt specialiști în evadare: au în ADN o genă de exploratori, iar asta poate fi riscant. Nu știi unde se pot ascunde.
Reporter: Particularități în creștere?
Viviana Marza: Trebuie să fii atent la perioada de năpârlire, pentru că și ei năpârlesc. Când sunt mici, năpârlesc o dată pe lună. Monalisssu are un vas cu mușchi de pădure umezit și știe să intre acolo ca să năpârlească.
Reporter: Nu ați vrut să-i luați și un frate sau o surioară?
Viviana Marza: Nu se recomandă să ai doi. Șerpii nu au nevoie de companie, iar în cazul anumitor specii există riscul de canibalism.
Reporter: Dacă ar fi să recomandați unei familii cu copii să cumpere un șarpe, de la ce vârstă a copilului ar putea să-l ia?
Viviana Marza: Copilul trebuie să fie responsabil, deci măcar de la 6-7 ani.
Reporter: Ce greșeli pot face proprietarii de șerpi?
Viviana Marza: Una dintre greșelile frecvente este că le dau prea des de mâncare, ceea ce poate duce la obezitate.
Reporter: Apropo, ce mănâncă?
Viviana Marza: Mănâncă șoricei congelați. Vara trecută am cumpărat vreo 100 de șoricei și mai avem încă 50. Îi decongelăm și îi dăm cu un praf de calciu cu vitamina D3. Îi cumpărăm de la magazine de specialitate. E un animal ieftin. Costurile sunt mai mari la început – șarpele, terariul, talașul – dar apoi întreținerea e ieftină.
5 lucruri de reținut dacă vrei să-ți cumperi un șarpe:
- Trăiește în jur de 20 de ani.
- E ușor de întreținut; costurile cu mâncarea sunt infime, dar au nevoie de un spațiu bine amenajat.
- Foarte puțini șerpi sunt veninoși; majoritatea sunt constrictori.
- Poți pleca liniștit în vacanță: mănâncă o dată la 10 zile sau chiar la 2 săptămâni.
- Nu se recomandă să le dai șoricei vii, deoarece aceștia pot răni șarpele cu ghearele sau dinții.
Citește și: Boa constrictor comun: Cum trebuie îngrijit acest șarpe popular ca animal de companie