În Italia, cei care își țin câinele în lanț pot fi amendați cu până la 2.500 de euro. De asemenea, proprietarii sunt obligați să-și scoată câinele la plimbare cel puțin o dată pe zi. Poliția intervine doar dacă primește plângeri din partea vecinilor.
O altă amendă, tot de 500 de euro, îi vizează pe cei care vopsesc blana animalelor, le taie coada sau urechile.
Regiunea Lazio a fost ultima din Italia care a adoptat o lege ce interzice folosirea lanțurilor pentru câini și alte animale de companie. Cei care nu respectă legea riscă o amendă de până la 2.500 de euro.
Excepție: este permisă restricționarea temporară a libertății animalului din motive medicale, cum ar fi după o operație, dar doar cu certificare veterinară care să conțină diagnosticul și durata tratamentului.
Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (OIPA) a cerut această măsură de ani de zile.
„În sfârșit, și regiunea Lazio a introdus această interdicție, așa cum au făcut deja Campania, Veneto, Apulia, Umbria, Lombardia și Emilia Romagna. Ținerea câinilor în lanț este o practică crudă care, așa cum s-a văzut în timpul incendiilor, a dus la moartea a numeroase animale, arse de vii fără nicio șansă de scăpare.” – se arată în motivare.
În marile orașe, administratorii cartierelor rezidențiale nu au dreptul să interzică deținerea unui animal de companie.
În plus, pe drumurile frecventate de proprietari de câini, poliția poate impune limite de viteză, de exemplu 30 km/h, pentru a proteja animalele.
Proprietarii trebuie să fie extrem de atenți când ies cu câinele la plimbare. Amenzile sunt foarte mari și, în anumite cazuri, se poate ajunge chiar și la închisoare dacă nu sunt strânse resturile lăsate de animale.
Cu un cuantum între 300 și 500 de euro pot fi amendați cei care nu strâng excrementele câinilor. În Roma și în alte orașe mari, proprietarii trebuie să aibă la ei o sticlă cu apă călduță pentru a curăța locul în care câinele urinează.
Pedeapsa este mult mai severă dacă fapta are loc pe proprietăți private sau mijloace de transport public/privat, cum ar fi autoturisme, taxiuri sau autobuze.
Conform articolului 639 din Codul Penal italian, se poate aplica:
- Închisoare de la 1 la 6 luni sau
- Amendă între 300 și 1.000 de euro.
În caz de recidivă, pedeapsa crește la:
- Închisoare de la 3 luni la 2 ani și
- Amendă de până la 10.000 de euro.
Sursa: brocardi.it