Încălzirea bruscă a vremii, creșterea temperaturilor și zilele însorite din ultima săptămână au dus la înmulțirea insectelor. Așa că o plimbare în natură alături de animale se poate transforma într-un adevărat coșmar din cauza puricilor sau a căpușelor.
„Acestea sunt responsabile de răspândirea unor boli grave, care îi pot pune câinelui viața în pericol, dar care pot afecta deopotrivă și oamenii.”, spune medicul veterinar Beatrice Ilea pentru Pets&Cats.
Căpușele, purtătoare de Babesia
Printre cele mai periculoase insecte se numără căpușele. Dacă sunt infectate după ce au mușcat o gazdă purtătoare, ele pot transmite un parazit numit Babesia, care infectează și distruge celulele roșii ale sângelui și produce anemie severă. Ele se fixează pe gazdă după ce își introduc capul în pielea acesteia și se hrănesc cu sânge. Simptomele infecției cu Babesioză sunt febră, letargie, gingii decolorate, ganglioni umflați, urină închisă la culoare, lipsa poftei de mâncare.
Puricii, cel puțin la fel de periculoși
Întrucât se plimbă de la o gazdă la alta, puricii nu doar creează disconfort prin mușcătură și ulterior mâncărimi, ci pot transmite și nenumărate boli. Printre acestea și tenie, un tip de vierme intestinal care se poate transmite și la om.
Deparazitarea internă
Îndepărtează paraziții interni prin administrarea de medicamente. Câinii și pisicile sunt gazdele perfecte pentru viermi și alți paraziți pentru că vin adeseori în contact cu suprafețe contaminate. Ei adulmecă, ling și, de multe ori, chiar înghit orice murdărie. În cazul câinilor, acest tip de deparazitare se face de 3-4 ori pe ani, iar în cazul pisicilor, minimum de 2 ori pe an.
Deparazitarea externă
Protejează animalul de paraziții externi precum purici, căpușe sau păduchi. Ei sunt extrem de periculoși, întrucât pot transmite boli, unele chiar foarte grave, care pot fi mortale. În funcție de tipul de medicament ales, deparazitarea externă se face la fiecare 3 luni sau la fiecare 6 luni.
Deparazitarea, necesară și în cazul pisicilor
Nu doar câinii care ies la plimbare trebuie deparazitați extern, ci și pisicile care stau în locuințe cu curte și obișnuiesc să petreacă timp afară și pot intra în contact cu alte animale sau cu diferite insecte.