Bubuiturile, trosniturile și alte zgomote pe care tu le percepi ca fiind inofensive pot părea apocaliptice pentru câinii tăi. Dacă observi că patrupedul tău se agită, tremură sau caută să se ascundă sub pat în timpul furtunii sau de fiecare dată când artificiile luminează cerul, trebuie să-i acorzi atenție și să-l liniștești, transmite WebMD.
Zgomote care agită câinii
Câinii au auzul extrem de dezvoltat, mult mai acut decât al oamenilor. În timp ce noi percepem sunete într-un interval de frecvență între 16.000 și 20.000 Hz, la câini este cuprins între 10.000 până la 50.000 Hz. Mai mult, cățeii pot auzi sunete de la o distanță de patru ori mai mare decât oamenii. De aceea, atunci când ai un câine în casă, este important să fii conștient de sensibilitatea lui acustică și să ai grijă la zgomote.
Aparate electrocasnice
Câinii, în special cei care nu sunt obișnuiți, sunt extrem de sensibili la sunetele emise de aparatele casnice, precum aspiratorul, mixerul sau tocătorul. Atunci când aduci un cățel acasă, trebuie să-l familiarizezi treptat cu aceste sunete, fără a-l forța. Procesul trebuie să fie lent și calm, astfel încât animalul să se obișnuiască treptat cu zgomotele zilnice din locuința ta.
Tunete
Zgomotele puternice, cum ar fi tunetele, pot provoca o reacție puternică la câini. Instinctul lor îi determină să reacționeze ca într-un mecanism de apărare în fața furtunii. Anxietatea este frecventă în aceste cazuri și, în unele situații, câinii încep să zgârâie pereții sau mobilierul. În astfel de momente, este important să-ți păstrezi calmul și să-ți liniștești animalul de companie, oferindu-i timpul necesar pentru a asocia aceste zgomote cu momente mai plăcute.
Sirene
Câinii reacționează cu frică la sirenele pompierilor, ambulanțelor sau ale poliției. Una dintre teoriile despre această fobie este că sunetele sirenelor sunt similare cu urletele unui alt câine care cere ajutor. De asemenea, sunetul puternic și strident poate provoca neliniște și teamă câinilor, făcându-i să devină agitați.
Instrumente muzicale
Instrumentele muzicale sunt enervante pentru câini și îi deranjează profund. Trebuie să menții controlul asupra situației și să nu strigi la câine. Cel mai bine este să-i arăți dragoste și protecție, pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță. Reacțiile câinilor pot varia, dar în general, aceștia vor căuta alinare și confort în prezența stăpânilor.
La fel ca oamenii, câinii simt anxietate și frică din cauza zgomotelor puternice. Dacă nu sunt gestionate corespunzător, aceste temeri devin mai intense. În aceste situații, este important să acționezi calm, să îți susții câinele și să-i oferi siguranță pentru a-l ajuta să depășească momentele dificile.
Siguranța câinelui este prioritară
Semne precum tremuratul, plânsul sau mersul agitat indică faptul că patrupedul tău nu se simte în siguranță. Creează-i un refugiu confortabil unde să se poată liniști. Dacă te afli într-un parc și zgomotele încep, este posibil să fie nevoie să pleci mai devreme. Acasă, identifică locurile preferate ale câinelui tău pentru relaxare și asigură-te că sunt accesibile. Evită să folosești acest spațiu ca loc de pedeapsă, deoarece câinele ar putea asocia refugiul său cu un comportament greșit.
Distrage-i atenția
Funcționează cel mai bine dacă începi imediat ce câinele arată primele semne de anxietate. Poți reda muzică liniștitoare sau folosi un generator de zgomot alb pentru a masca sunetele care îl sperie. Alternativ, joacă-te cu el pentru a-i schimba focalizarea.
Totuși, dacă observi că este prea stresat pentru a se concentra, câinele ar putea asocia experiențele plăcute cu frica sa, ceea ce nu este de dorit. Sfat: Fii atent la prognoza meteo. Câinele devine anxios înainte ca furtuna să înceapă, deoarece multe animale de companie simt schimbările în presiunea atmosferică.
Învață-l cum să facă față fricii de zgomote
Expune treptat câinele la sunetele care îl sperie, precum tunetele. Folosește o înregistrare audio și seteaz-o la un volum foarte scăzut, astfel încât să nu îi provoace disconfort. Oferă-i o recompensă specială, rezervată doar pentru această activitate, atunci când rămâne calm. Crește treptat volumul pe parcursul mai multor zile, continuând să-i oferi recompense. Respectă ritmul câinelui tău și oprește procesul imediat ce observi semne de anxietate. În astfel de momente, revino la un volum mai mic sau ia o pauză pentru a nu-i accentua frica.