Îndepărtarea puricilor și a căpușelor de pe animalele noastre de companie este esențială pentru sănătatea lor, deoarece acești paraziți pot transmite boli periculoase. Deși medicamentele împotriva puricilor și căpușelor sunt cele mai eficiente soluții, unii proprietari de animale sunt tentați să încerce remediii casnice și metode alternative. Totuși, multe dintre aceste soluții nu doar că sunt ineficiente, dar și dăunează sănătății câinelui sau a pisicii, notează PetMD.
Evită aceste remedii casnice împotriva puricilor și a căpușelor: nu funcționează!
Iată 10 trucuri comune împotriva puricilor și a căpușelor care nu dau rezultatele promise. Uneori, pot fi chiar periculoase!
Detergent de vase
Mulți proprietari încearcă să-și spele animalele de companie cu detergent de vase, pentru a scăpa de purici. Deși poate omorî dăunătorii adulți, acest detergent nu tratează ouăle și larvele. Potrivit medicului veterinar Robert Lofton, acest produs poate usca și irita pielea, fără a eradica întreaga populație de purici.
Bicarbonat de sodiu
Se spune că bicarbonatul de sodiu ucide puricii, uscând ouăle și larvele. Cu toate acestea, nu există dovezi care să susțină eficiența bicarbonatului în combaterea puricilor. Mai bine folosește soluții dovedite pentru a-ți proteja animalele de companie.
Usturoi
Unii cred că usturoiul, amestecat cu drojdie de bere, va alunga puricii, dar veterinarii avertizează împotriva acestei metode. Usturoiul este toxic pentru câini și pisici. Deoarece patrupedul nu transpiră ca oamenii, puricii nu vor fi alungați. Evită acest aliment periculos pentru animalele de companie.
Oțet de mere
Folosirea oțetului de mere împotriva puricilor este o altă soluție care nu funcționează. Deși se spune că oțetul de mere poate modifica mirosul corpului animalului, acest lucru nu alungă puricii și căpușele. În plus, aplicarea oțetului pe piele sau în alimentație poate fi periculoasă pentru sănătatea câinelui tău.
Alcool
Este adevărat că alcoolul omoară puricii, însă este eficient doar dacă insectele sunt scufundate în el, ceea ce nu reprezintă un control practic al infestării. Mai grav, aplicarea directă a alcoolului pe animal e dăunătoare, deoarece se vor elibera toxine în corpul câinelui.
Ulei esențial de cedru
Deși uleiul esențial de cedru alungă unele insecte, acesta irită pielea animalelor și, dacă este ingerat, provoacă leziuni hepatice. Problemele cutanate și pulmonare sunt alte riscuri asociate. Uleiul esențial de cedru nu este recomandat pentru animalele de companie.
Ulei din arbore de ceai
Uleiul din arbore de ceai este toxic pentru câini și pisici chiar și în cantități mici. Aplicarea sau inhalarea acestuia cauzează probleme grave, inclusiv moartea. Cel mai bine este să eviți complet utilizarea uleiurilor esențiale în jurul animalelor de companie.
Sare
Sarea usucă ouăle și larvele de purici, dar cantitatea necesară ca să fie eficientă este toxică pentru animalele de companie. Mai mult, puricii adulți nu sunt afectați de sare, deci metoda este ineficientă și periculoasă.
Acid boric (borax)
Acidul boric are puterea să ucidă larvele de purici, dar nu afectează puricii adulți și ouăle. Deși este utilizat în unele produse antiparazitare, boraxul nu este suficient de eficient pentru a controla complet o infestare de purici.
Ulei de cocos
Cu toate că uleiul de cocos are multe beneficii pentru sănătate, nu omoară puricii și căpușele. Aplicarea lui pe pielea animalului nu va împiedica infestarea. În plus, mobila și podelele devin alunecoase.
Așadar, deși unele dintre aceste remedii sunt populare, ele nu oferă protecția necesară împotriva puricilor și căpușelor și pot fi chiar dăunătoare pentru sănătatea animalului de companie. Folosește, în schimb, medicamente antiparazitare din farmaciile veterinare.