Cum educi câinele să te asculte și să nu atace. Psiholog canin: „Dresajul poate începe de la câteva luni; cu cât mai repede, cu atât mai bine, ca să nu deprindă comportamente nedorite”

caine la dresaj Sursa foto: Pixabay

Psihologii spun că agresivitatea unui câine vine din două emoții: din frică și din frustrare. Un câine nu se naște agresiv, dar poate deveni. Când ceva nu îi convine, el ne transmite semnale.

„Mârâitul este considerată cea mai politicoasă formă prin care ne spune că ceva nu îi place. Dacă nu funcționează, ne avertizează că va mușca: își arată armele – adică își dezvelește colții, poate simula o mușcătură fără să ne atingă, poate să ne atingă și doar să mimeze mușcătura”, explică Vlad Vancia, psiholog canin.

Instruirea câinelui cu personal specializat poate începe odată ce câinele a terminat schema de vaccinare, la vârsta de 3-4 luni, când poate ieși din casă în siguranță. Până atunci putem antrena singuri animalul, la capitolul socializare, spun experții. Adică, îl putem introduce în cât mai multe medii noi, să descopere lumea și să o înțeleagă, exact ca pe un copil.

Prima ședință la dresor va fi de evaluare. Pentru o educație corectă și eficientă a patrupedului, este recomandat să alegeți un instructor atestat de Ministerul Muncii sau de Asociația Chinologică Română.

Tudor Tim Ionescu este expert în politici publice privind protecția animalelor și instructor de dresaj canin.

Tudor Tim Ionescu: „Vizita de evaluare va stabili ce temperament are câinele și care este programul de dresaj pe care să îl urmeze. Educația canină nu înseamnă doar învățarea de comenzi de bază, ci și dezvoltarea abilităților de comunicare între stăpân și câine, precum și promovarea comportamentelor pozitive și a bunăstării animalelor. Câinele nu <<se dă>> la dresaj. Te duci tu la instructor, ca să îți arăte ție. Nu îi dai câinele și ți-l aduce cu instrucțiuni de utilizare.”

În funcție de câine și temperament, instruirea poate dura zece, până la șaisprezece ședințe. „Cea mai mare provocare în dresaj este cu… oamenii. Ei nu vor să aloce constant acele zece minute dimineața și seara, ca să lucreze cu câinele lor. Degeaba te duci la instructor, dacă nu continui să te antrenezi, o să pierzi și ceea ce ai obținut. Îți ia douăzeci de minute pe zi și ai un câine educat pe viață”, arată dresorul Tudor Tim Ionescu.

Un program de dresaj costă de la 2-3.000 de lei, până la 4-5.000 de lei. Instruirea este completă după ce câinele dă și „examen”.

„Este ca un cod de bune maniere, un test de sociabilitate și aptitudine canine, care testează elemente fundamentale: să nu sară, să nu muște, să nu se sperie de o umbrelă, de exemplu, să meargă la pas, să execute comenzi. Proprietarul dă testul cu câinele lui, pentru că el trebuie să aibă control asupra animalului și acesta primește calificative: admis sau respins”, precizează Tudor Tim Ionescu.

Testul de sociabilitate și adaptabilitate canină poate fi susținut de orice animal, cu sau fără pedigree. Este un examen opțional, însă specialiștii spun că, mai ales pentru câinii considerați periculoși, ar trebui să devină obligatoriu.

Citește și: REPORTAJ Educație canină. Lecția valabilă pentru toți câinii, predată lui Winston, un teckel în vârstă de 3 ani, acasă la bloc: cea mai mare recompensă este stăpânul însuși

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Tudor Tim Ionescu este expert în politici publice privind protecția animalelor și instructor de dresaj canin. la snspa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *