Zece lucruri care se găsesc în multe case și pot fi otrăvitoare pentru animalele de companie

pisici mici, pisoi, pui pisica sursa foto: Arhivă personală / Andreea Pavel

Nenumărate produse pe care le ținem în casă, extrem de utile în viața de zi cu zi, pot reprezenta adevărate pericole dacă ajung în preajma câinelui sau a pisicii. Fie că vorbim despre produse de curățenie, de medicamente, sau chiar de alimente pe care oamenii le consumă în mod curent, este important ca proprietarii de animale de companie să fie foarte atenți cum le depozitează. Iată care sunt acestea, potrivit American Animal Hospital Association:

1. Medicamente umane. Chiar dacă anumite medicamente pe care le găsim in farmaciile umane pot fi bune si pentru a trata anumite afecțiuni ale animalelor, câteva substanțe pot fi cu adevărat toxice. De exemplu tot ce conține ibuprofen sau naproxen. De asemenea, medicamentele de răceală sau suplimentele alimentare care conțin plante sunt nocive pentru animale si nu ar trebui să fie ingerate de acestea.

2. Alimente umane. Pentru că animalele digeră diferit de oameni anumite alimente, ele nu ar trebui să se apropie de ciocolată, de guma de mestecat, de nucile de Macadamia, de struguri sau stafide, de ceapă sau usturoi, de alcool sau cofeină. Chiar dacă se vor bucura să primească oricare dintre aceste alimente, trebuie știut că le pot face foarte mult rău.

3. Plante. Acestea se găsesc în cele mai multe dintre locuințe, însă, atunci când avem un animal de companie, trebuie să ne interesăm dacă planta pe care o alegem este sau nu toxică pentru blănos. Si asta pentru că, de foarte multe ori, animalele sunt atrase de ghivece, de verdeață, așa că ajung să înghită părți din plante. Așadar, sunt de evitat azaleea, aloe vera, ficusul, craciunita, orhideea sau feriga.

4. Diverse produse de bricolaj. Multe produse pe care le folosim în mod uzual pentru mici reparații pot fi extrem de periculoase pentru animalele de companie. Vopseaua, alte produse de zugrăvit sau adezivii conțin substanțe toxice care pot otrăvi animalele. Unele dintre ele sunt atrase de mirosul neobișnuit al acestor produse si ajung să le guste. E important toate produsele de bricolaj să fie ținute în locuri în care animalele să nu poată ajunge.

5. Produse de curățenie. Tuturor le place sa aibă o locuință curata, dar atunci când ai un animal de companie, este important să ții cont si de prezenta acestuia. Cele mai multe magazine au si produse ’’pet friendly’’, adică produse care să nu conțină substanțe toxice pentru animale. Daca totuși nu aveți astfel de produse dedicate, este bine să țineți animalul la distantă in momentul în care le folosiți.

6. Produse pentru gradină. Substanțele pentru îngrijirea gazonului si a plantelor si îngrășământul conțin chimicale care le pot face rău animalelor. Unele îi atrag pe blănoși din cauza mirosului, așa că este important ca atât câinele cat si pisica să stea departe de o peluza proaspăt tratată cu produse specifice, iar toate aceste substanțe să fie depozitate undeva unde animalul să nu poată ajunge.

7. Produse veterinare. Multe dintre medicamentele speciale pentru animale sunt create de așa natura încât să fie atractive olfactiv pentru ele si, în consecință, ușor de administrat. La fel de ușor vor fi înghițite si în mod necontrolat, dacă ajung în preajma animalelor.

8. Insecticide. Orice substanță care ucide gândaci, muște, sau alte insecte poate fi extrem de toxică si pentru animalul de companie. Așa că este important ca, atunci când este folosită, să ne asigurăm că se află în afara razei de acces a câinelui sau a pisicii.

9. Raticide. Otrăvurile folosite pentru a extermina șoareci sau șobolani pot la fel de bine să ucidă un animal mai mare, precum un câine sau o pisică. Aceste produse sunt gustoase pentru animalele de companie si pot cauza hemoragii interne, umflarea creierului.

10. Substanțe halucinogene. Marijuana medicinală, folosită pentru tratarea anumitor boli, poate fi extrem de toxică pentru animalele de companie. Ele sunt sensibile la efectele acestei plante.

sursa foto: Arhivă personală / Andreea Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *