Deja suntem în acea perioadă din an când simțim nevoia să aprindem, aproape zilnic, lumânări parfumate în locuință. Chiar dacă atmosfera casei pare deja „magică”, parfumul eliberat de lumânări ar putea să deranjeze patrupedul familiei, scrie DailyPaws.com.
Sunt lumânările parfumate toxice pentru câini?
Poate dumneavoastră vă topiți după aroma dulce de vanilie care domină dormitorul sau după mirosul liniștitor de scorțișoară din sufragerie. Cu toate acestea, lumânările parfumate conțin uleiuri esențiale, care pot fi nocive pentru câini. Cu alte cuvinte, chiar și mirosul le poate agrava problemele respiratorii.
Uleiurile esențiale pot fi foarte periculoase în funcție de gradul de concentrație și de compușii incluși, care sunt toxici sau iritanți. Unele dintre cele mai comune uleiuri esențiale toxice pentru câini includ mentă, eucalipt, arbore de ceai, mesteacăn dulce, dar și cel care conține scorțișoară.
În cazul în care un câine înghite, inhalează sau primește un ulei esențial toxic pe piele, efectele pot fi destul de grave, de exemplu:
- vărsături
- dificultate în respirație
- convulsii
- insuficiență hepatică.
Din cauza simțului lor olfactiv foarte dezvoltat, lumânările parfumate pot avea un impact mult mai puternic asupra câinilor decât asupra noastră. Concret, dacă observați că animalul se comportă ciudat sau părăsește camera atunci când aprindeți lumânări parfumate, ar fi bine să le stingeți și să renunțați la ele.
Sfaturi pentru folosirea în siguranță a lumânărilor
Dacă doriți să aveți câteva lumânări în casă, discutați cu medicul veterinar pentru recomandări.
Fiți mereu cu ochii pe lumânările aprinse – Dacă un copil mic ar hoinări prin casă, ați aprinde o lumânare cu ceară fierbinte pe măsuța de cafea, unde ar putea ajunge la ea? Cu siguranță, nu! Cel mai bine este să urmați aceeași filosofie și cu patrupedul casei. Lumânările aprinse ar trebui să fie plasate doar în suporturi neinflamabile și este bine să fie stinse înainte să ajungă la capătul fitilului.
Alegeți lumânări simple, neparfumate – Deși varietățile parfumate vă pot încânta, pentru a fi un proprietar responsabil, este posibil să fie nevoie să vă schimbați obiceiurile. Ideal ar fi să alegeți lumânări fără arome, care sunt pe bază de soia, ceară de albine sau ceară vegetală. În afară de uleiurile esențiale nocive, vaporii și fumul de la orice lumânare – parfumată sau nu – pot împiedica animalele, care deja au probleme respiratorii, să respire normal.
Înlocuiți lumânările clasice cu cele cu LED – Singura modalitate garantată de a evita problemele este să nu le folosiți deloc în casă. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la atmosfera parfumată. Lumânările cu LED, care imită o flacără care „pâlpâie”, pot fi o opțiune. Deoarece acestea nu produc flacără reală, aveți mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul în care le puteți plasa fără griij.