Cum gestionezi urgențele medicale ale animalelor de companie în perioada sărbătorilor. Ce să faci când clinicile veterinare sunt închise

sursa foto: Freepik sursa foto: Freepik

Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă aglomerată, cu multe evenimente festive, călătorii și oaspeți. Majoritatea stăpânilor de animale se bucură să își implice membrii blănoși în festivitățile lor, schimbându-le rutina, dieta și mediul. Aceste modificări pot cauza stres sau probleme de sănătate, potrivit thesprucepets.

Ce trebuie să știi despre îngrijirea urgentă a animalelor de companie în perioada sărbătorilor

Trebuie să mergi la medicul veterinar de urgență? În perioada Crăciunului poate părea o pierdere de timp să mergi la o clinică veterinară de urgență dacă animalul tău se îmbolnăvește sau are un accident. Îngrijirea imediată costă adesea mai mult decât o vizită la veterinarul de familie. Totuși, anumite afecțiuni pot fi suficient de grave încât să provoace daune permanente sau chiar moartea. Cel mai bun plan este să contactezi imediat specialistul pentru asistență.

Dacă ai rude, cunoștințe sau prieteni, nu ezita să apelezi la ei în cazuri medicale urgente. Ca regulă generală, următoarele nouă afecțiuni au nevoie de intervenție veterinară:

Răni deschise, arsuri sau oase rupte

Dacă animalul tău a fost implicat într-un accident, a avut o luptă cu alt animal sau a fost lovit de o mașină, trebuie să-l duci imediat la veterinar.

Gingii decolorate

Gingiile palide, albe sau cu o nuanță albastră pot însemna că animalul tău se află în șoc, are glicemia scăzută, anemie, circulație proastă sau sângerări interne.

Expunerea la toxine

În cazul în care animalul tău a ingerat sau a fost expus la substanțe toxice, medicamente pentru oameni, plante toxice sau anumite alimente, trebuie să fie văzut imediat de un medic veterinar.

Temperatura corpului ridicată sau scăzută

Temperatura normală a unui câine este de 38,3 grade, iar a unei pisici este de 38 de grade Celsius. Dacă poți verifica temperatura corporală a animalului tău și aceasta este mare, o vizită la veterinar este necesară. Un patruped cu o temperatură anormală poate să tremure sau să fie letargic din cauza febrei.

Vocalizări excesive

Când animalele plâng continuu sau foarte tare, ar putea fi un semnal de durere. Chiar dacă nu poți determina cauza durerii, este recomandat să consulți un medic veterinar.

Tuse

Tusea ar putea indica probleme cardiace sau respiratorii.

Abdomen umflat

Problemele abdominale și sângerările interne pot cauza umflarea abdomenului. Vomitatul apare adesea în aceste cazuri. Dacă nu sunt tratate, problemele medicale pot duce la moartea animalului.

Dificultăți de respirație

Respirația rapidă sau dificultățile de respirație indică probleme cardiace sau respiratorii. Desigur, poate fi o problemă mai puțin severă, așa că un apel la veterinar te va ajuta să decizi dacă este necesară o vizită.

Crize

Crizele pot provoca daune permanente nervoase sau cerebrale. Contactează-ți veterinarul și pregătește-te să mergi imediat la clinică.

Cum să previi urgențele medicale

Programul familiei tale este, de obicei, diferit în timpul sărbătorilor. Oamenii au liber de la muncă, sunt evenimente la care trebuie să participe, călătoriile pot fi necesare și prietenii vin în vizită. Toate aceste activități aduc multe schimbări pentru animalul tău. Încearcă să îi păstrezi rutina de hrană și somn cât mai aproape de normal. Asigură-te că nu primește resturi de mâncare și gustări de la oaspeții binevoitori, care nu sunt conștienți de nevoile alimentare ale câinelui tău.

Mare atenție la animalele tale. Verifică-le periodic comportamentul, atitudinea și apetitul. Asigură-te că mănâncă bine și urinează regulat. Dacă observi orice modificare la câinele tău, contactează-ți veterinarul imediat.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *