Earth Species Project, o organizație non-profit, a prezentat NatureLM, un model de inteligență artificială (AI) menit să decodifice comunicarea dintre animale, transmite Firstpost. Această tehnologie ar putea revoluționa interacțiunile om-animal, oferind noi perspective asupra comportamentului acestora și, eventual, reformulând opiniile privind drepturile animalelor.
NatureLM poate identifica specia unui animal, vârsta acestuia și starea sa emoțională, cum ar fi nivelul de stres sau cheful de joacă. Modelul s-a dovedit promițător în descifrarea modelelor de comunicare chiar și în cazul speciilor necunoscute, prin analizarea unui amestec de limbaj uman, sunete ambientale și alte date.
NatureLM face parte dintr-o mișcare mai amplă de utilizare a AI pentru a răspunde provocărilor de mediu. De exemplu, sistemul SPARROW al Microsoft măsoară biodiversitatea în zone îndepărtate folosind senzori alimentați cu energie solară și monitoare acustice.
Directorul general al Earth Species Project, Katie Zacarian, consideră că decodarea comunicării animalelor ar putea favoriza o conexiune mai profundă cu natura, contribuind la soluționarea crizei biodiversității. Rolul inteligenței artificiale se extinde dincolo de NatureLM, inteligența artificială generativă fiind utilizată pentru a traduce „limbajele” animalelor, cum ar fi distingerea cântecelor păsărilor și a apelurilor de alarmă sau recunoașterea identificatorilor unici utilizați de specii precum câinii de preerie.
Cu toate acestea, decodarea vorbirii animalelor prezintă provocări din cauza naturii necunoscute a limbajelor acestora. Spre deosebire de traducerea umană, care implică limbi înțelese, comunicarea animală rămâne o enigmă. În ciuda acestui fapt, modelele AI precum NatureLM continuă să identifice modele și semnificații în dialogurile animalelor neexplorate anterior.
Aceste progrese reflectă, de asemenea, potențialul din ce în ce mai mare al AI de a aborda probleme globale, cum ar fi schimbările climatice și pierderea habitatelor. Cu toate acestea, preocupările cu privire la consumul de energie al sistemelor de inteligență artificială și la implicațiile etice ale utilizării acestora rămân importante.