Pasiunea lui Ernest Hemingway pentru pisicile polidactile: Tot ce trebuie să știi despre aceste animale de companie neobișnuite

Camelia Petrescu 3 ianuarie 0 comentarii 2557 vizualizări
sursa foto: Freepik sursa foto: Freepik

Unii iubitori de pisici sunt adesea fascinați de lăbuțele pufoase ale acestor animale. Labele lor sunt atât de adorabile încât nu pot rezista privindu-le. Totuși, unele feline au un detaliu suplimentar care le face speciale: degete în plus. Această trăsătură unică, cunoscută sub numele de polidactilie, este destul de rară, fiind estimat că doar aproximativ 3% dintre pisicile din lume au această caracteristică.

Ce sunt pisicile polidactile

Potrivit moderncat, polidactilia se referă la pisicile care au mai multe degete. În mod normal, pisica are cinci degete pe labele din față și patru pe labele din spate. Însă, cele polidactile, din cauza unei mutații genetice, pot avea mai multe degete pe una sau mai multe dintre labele lor (șase degete în față și cinci degete în spate). Deși este mai rar, există și pisici care pot avea degete multe pe toate cele patru labe.

Tipuri de polidactilie

Polidactilia poate fi clasificată în trei tipuri, în funcție de zona degetelor:

  • postaxial: degetele în plus sunt pe partea exterioară a labei.
  • preaxial: degetele în plus sunt pe partea interioară a labei, acesta fiind cel mai frecvent tip.
  • mezoaxial: toată laba are degete în plus, fiind cel mai rar tip.

Această mutație genetică spontană poate fi întâlnită la pisici de secole, deși nu se știe cu exactitate când a apărut pentru prima dată.

Genetica polidactiliei

Genetica din spatele polidactiliei poate fi explicată prin conceptul de gene ce controlează dezvoltarea și funcționarea unei pisici. Pisicile, asemenea oamenilor, moștenesc două seturi de gene, unul de la mamă și altul de la tată.

În cazul degetelor, genetica standard este de a avea cinci degete pe labele din față și patru pe cele din spate. Totuși, o mutație poate schimba acest model, iar pisica poate moșteni gene care determină dezvoltarea unor degete în plus. Dacă ambii părinți poartă aceste mutații, probabilitatea ca pisica să aibă degete în plus este mai mare.

Polidactilia poate apărea în diferite forme, iar fiecare pisică polidactilă este unică. Chiar dacă este o mutație genetică, asta nu înseamnă că pisicile sunt mai susceptibile la boli, fiind o caracteristică inofensivă.

Polidactilia a fost documentată de secole, în special în comunitățile de marinari, care întâlneau astfel de pisici în timpul călătoriilor lor. Aceste feline erau apreciate datorită abilității lor de a vâna și de a se cățăra eficient, trăsături esențiale pentru viața pe mare. De asemenea, marinarii credeau că pisicile polidactile aduc noroc și, astfel, deveneau un element important pe multe nave.

Pisicile polidactile ale lui Hemingway

Un exemplu celebru de pisici polidactile sunt ale lui Ernest Hemingway. Scriitorul american, pasionat de pisici și de navigație, a primit o pisică polidactilă cadou de la un căpitan de navă. Această felină, numită Albă-ca-Zăpada, a avut numeroși urmași polidactili care trăiesc și astăzi în jurul Casei și Muzeului Ernest Hemingway din Key West, Florida, fiind îngrijite de personalul muzeului.

Felinele din Cartea Recordurilor

Pisica Jake deține recordul mondial pentru cele mai multe degete (28 în total). Acest record a fost egalat de o felină din Minnesota în 2018, cunoscută sub numele de „Paws”.

Rase de pisici care pot avea polidactilie

Polidactilia nu este specifică unei rase anume, dar poate apărea la diverse rase de pisici, inclusiv la cele cu pedigree și la pisicile de rasă mixtă. Totuși, rasele Maine Coon sunt mai frecvent afectate, posibil din cauza conexiunilor istorice ale acestei rase cu călătoriile pe mare. De asemenea, polidactilia este întâlnită în regiunile Maine, America de Nord, Țara Galilor și vestul Angliei.

Deși degetele în plus nu le creează probleme pisicilor, îngrijirea lor necesită mai multă atenție, mai ales la tăierea unghiilor, care poate dura mai mult din cauza unghiilor suplimentare ce cresc mai rapid.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *