La fel ca în cazul câinilor, și pisicile pot suferi de diferite tipuri de anxietate, iar depistarea lor din timp și luarea unor măsuri pot feri animalul de companie de tratamente neplăcute și costisitoare. Sunt mulți factori care pot declanșa anxietatea unei pisici, de la evenimente meteo, precum fulgere, și până la apariția unor noi membri în familie.
Cu toate că sunt cunoscute ca animale independente, care nu au nevoie de atenție la fel de mult precum câinii, mai puțin știut este faptul că și pisicile pot avea anxietate de separare, potrivit studiilor medicale din ultimii ani. Aceste afecțiuni pot fi cauzate de un abandon anterior, de o înțărcare timpurie, de traume suferite și chiar de PTSD (tulburarea de stres post-traumatic).
Semne de anxietate
Unul dintre primele semnale este atunci când pisica este terifiată fără motiv, atunci când pare să se ascundă de un pericol, care de altfel nu există.
La nivelul corpului ar putea fi observate semnale precum: tremur, flux continuu de salivă, un ritm cardiac foarte ridicat, respirație accelerată sau chiar gâfâit.
Comportamentul este de asemenea schimbat și s-ar putea pisica să facă mișcări mai bruște, să fie hiperactivă, să distrugă în exces, să marcheze des prin urină, să aibă o vocalizare excesivă sau să se ascundă.
Pot fi, însă, și semnale mai greu de remarcat, precum toaletarea în exces. În general, prin toaletarea lor mai deasă decât la alte animale de companie, pisicile sunt mai curate, ceea este un instinct natural al lor. Dar, pe de altă parte, atunci când se linge în exces, într-atât încât îi cade blana sau chiar își provoacă răni în zona respectivă, atunci este o problemă.
Înainte de a ajunge la tratament medical, sunt câteva recomandări de care ar trebui să se țină cont.
Asigurarea unui mediu relaxant
Pisicile pot trăi foarte bine mare parte din viață în interior, astfel că trebuie acordată atenție spațiului din casă. Chiar dacă stau în interior, ele păstrează din comportamentul de vânător, le place să se cațere, să se joace, să își ascută ghearele.
Asigurați-vă că pisica are un colț de casă doar al ei, unde să aibă acces la un ansamblu de joacă și cățărat, precum copacii speciali de interior. Puteți amenaja și un loc la fereastră de unde să poată privi afară – este una dintre activitățile lor zilnice preferate. De asemenea, îi puteți asigura câteva culcușuri suspendate, inclusiv în zona caloriferului, deoarece este unul din locurile lor favorite, dar și un culcuș care să fie în lumina directă a soarelui.
Alte obiecte necesare sunt cele pentru zgâriat, în care pisica să-și poată înfige ghearele. Oferiți-le jucării variate, inclusiv cele speciale pentru simularea vânătorii.
În cazul în care aveți copii sau câine, încercați să delimitați zona dedicată pisicii astfel încât să se poată retrage acolo, atunci când își dorește, fără a fi deranjată. Străduiți-vă să îi asigurați o anumită rutină zilnică, deoarece se poate stresa dacă nu reușește să facă anumite lucruri cu care era obișnuită. Este și motivul pentru care pisicilor nu le plac ușile închise.
Atenție la zgomotele din jur
Pisicile pot fi anxioase din cauza unor zgomote prelungite, spre exemplu de la diferite aparate din casă sau din exterior. Cu toate că s-ar putea ca noi să nu le băgăm în seamă și să nu le considerăm deranjante, pentru ele ar putea reprezenta un factor de stres.
O recomandare este să calmați pisica, eliminând aceste zgomote sau apelând la muzică dedicată animalelor anxioase. Există și boxe adaptate la acest tip de muzică, deoarece sunt folosite și frecvențe de muzica pentru oameni.
Acordați-le timp pentru joacă
Le fel ca în cazul câinilor, chiar dacă pisicile petrec mai mult timp singure, și ele au nevoie de câteva sesiuni de joacă. Oferiți-le timp, pentru că le place să aibă un partener care să facă joaca mai interesantă.
Iar dacă nu au chef de joacă, s-ar putea să-și dorească totuși să petreacă timp cu voi și atunci o alternativă poate fi îngrijirea lor: periat, mângâiat, masaj cu o mănușă sau perie care poate fi și pentru curățat excesul de blană.
Desensibilizare și terapie cu feromoni
În primul rând, puteți încerca să desensibilizați o pisică prin contracondiționare, adică înlocuirea unui răspuns de teamă cu unul pozitiv. La fel, o puteți expune treptat la anumiți factori de stres, astfel încât să vadă că nu este nimic negativ, nimic înfricoșător acolo. Pentru asta, este nevoie să apelați la sprijinul unui specialist în comportamentul pisicilor.
Terapia cu feromoni, folosind difuzoare speciale amplasate în cameră, poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății la pisici. Se găsesc și sub formă de spray și pot fi folosite pe diferite suprafețe, cum ar fi pături și copaci de pisici.
Apelați la sprijin medical de specialitate
În cazul în care pisica se manifestă în continuare într-un mod îngrijorător, apelați la medicul veterinar înainte ca starea sa să se agraveze. Dacă simptomele sunt ușoare, se poate recomanda administrarea unor tratamente ușoare sau a unor produse cu efect de calmare.
Modul de îngrijire al pisicii, hrana adecvată, abordarea din timp a anxietăților sau traumelor pe care le-ar putea avea și asigurarea a unui mediu sigur și relaxant sunt foarte importante pentru sănătatea psihică și chiar fizică a animalului de companie.
Surse: icatcare.org, cats.com, petmd.com, smalldoorvet.com