Ce cauzează respirația urât mirositoare la câini? Și ce pot face în această privință?

un caine cu gura deschisa Sursa foto: Freepik

Atunci când respirația câinelui nu poate fi atribuită unei gustări dubioase din curte, aceasta ar putea indica o problemă mai gravă, transmite Chewy.

Cele mai frecvente cauze ale respirației urât mirositoare la câini includ:

Boala parodontală

„Cea mai frecventă cauză a respirației urât mirositoare la câini este boala parodontală, care este determinată de acumularea de placă și tartru pe dinții acestora”, explică Ray Spragley, medic veterinar, fondatorul Zen Dog Veterinary Care din Tuckahoe, New York. Această acumulare este plină de bacterii care eliberează compuși de sulf puturoși, provocând un miros neplăcut.

Boala parodontală netratată poate duce, de asemenea, la infecții și carii dentare, precum și la abcese dentare, toate acestea contribuind și mai mult la mirosul neplăcut.

Obiecte blocate între dinți sau în gură

Câinii care adoră să mestece oase, jucării, frânghii sau bețe riscă să aibă obiecte străine prinse între dinți sau în cavitatea bucală. Dacă nu sunt îndepărtate, aceste obiecte – împreună cu eventualele tăieturi sau zgârieturi – pot duce la infecții care cauzează respirație urât mirositoare.

Ingerarea unor substanțe urât mirositoare sau toxice

„Câinii care scormonesc sau mănâncă obiecte nepotrivite (cum ar fi gunoiul sau fecalele) pot dezvolta temporar respirație urât mirositoare”, spune medicul veterinar Ashley Smith de la Small Door Veterinary.

Respirația urât mirositoare poate fi, de asemenea, un semn că animalul a ingerat ceva toxic, cum ar fi anumite plante, substanțe chimice sau alimente periculoase pentru câini, precum ceapa și usturoiul.

Dacă suspectați o intoxicație, contactați imediat medicul veterinar.

Probleme gastrointestinale

Atunci când digestia nu funcționează corespunzător – fie din cauza alergiilor alimentare, a unei diete dezechilibrate sau a unei inflamații cronice – poate apărea o creștere excesivă a bacteriilor dăunătoare în intestin.

Această afecțiune, numită „disbioză”, poate cauza probleme precum refluxul acid, absorbția deficitară a nutrienților și acumularea de gaze provenite din alimente nedigerate, care urcă în esofag, toate acestea contribuind la respirația urât mirositoare.

Boala renală

O respirație urât mirositoare, asemănătoare cu mirosul de amoniac, poate fi un semnal de alarmă pentru bolile renale la câini.

Atunci când rinichii nu funcționează corect, toxinele numite uree, care în mod normal sunt filtrate din sânge, se acumulează, generând un miros specific, explică Dr. Spragley.

Această afecțiune este, de obicei, însoțită de alte simptome, precum vărsături, sete excesivă, urinare frecventă și letargie.

Boala hepatică

Un ficat care nu funcționează corespunzător nu poate filtra eficient toxinele din sânge, ceea ce poate duce la respirație urât mirositoare.

Alte semne de avertizare ale bolii hepatice includ vărsături, diaree sau o nuanță gălbuie a gingiilor și a ochilor.

Diabet

„Diabetul poate face ca respirația câinelui dvs. să aibă un miros dulceag”, spune Dr. Spragley. „Acest lucru se întâmplă din cauza nivelului foarte ridicat de glucoză din sânge”, a adăugat el.

Alte simptome ale diabetului includ sete excesivă, pierdere în greutate și urinare frecventă.

Tumori orale

Tumorile orale, fie benigne, fie maligne, pot provoca respirație urât mirositoare din cauza degradării țesuturilor și a infecțiilor din zona afectată, explică Dr. Smith. Aceste excrescențe pot, de asemenea, îngreuna masticația sau alimentația câinelui.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *