Accesul animalelor în STB: Un material video rulează în autobuze, cu explicații și cu rasele care trebuie să poarte botniță

caine, stb, autobuze bucuresti, animale de companie

Un clip video care e rulat în mijloacele de transport ale STB București arată că „reprezintă un abuz grav și o încălcare a drepturilor omului și a drepturilor animalelor orice împiedicare a unei persoane însoțite de animalul de companie să utilizeze transportul public ”. Directorul STB vine cu precizări pentru proprietarii de câini: Aceștia trebuie să strângă după câine și să se asigure că patrupedul nu deranjează ceilalți călători.

Ce spune regulamentul de transport

Regulamentul de transport public în zona București-Ilfov a fost modificat anii trecuți, astfel încât accesul animalelor de companie, precum câinii, este permis, dacă sunt ținuți în lesă și nu pun în pericol siguranța altor călători.

Care sunt rasele periculoase

Pentru rasele considerate periculoase este nevoie și de botniță. În această categorie intră: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, Amstaff, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor, potrivit ordonanței de urgență 55/2002.

Hilde Tudora, director Protecția Animalelor Ilfov, pentru Pets&Cats: „Am inițiat această modificare ca să ne aliniem standardelor internaționale. Subliniez că nu toți câinii de talie mare trebuie să poarte botniță, doar cei considerați periculoși, conform legii. Golden retrieverul, de exemplu, este scutit de această obligație. Trebuie să dăm dovadă de empatie și să arătăm respect tuturor oamenilor, indiferent de cine sunt însoțiți. Câinele meu este un membru al familiei pentru mine. Eu plătesc taxe și impozite. Cer de la autorități respect pentru mine și pentru câinele meu”.

Reprezentanții Protecției Animalelor Ilfov merg săptămânal și discută cu șoferii STB despre modificările legislative și drepturile animalelor. Indiferent dacă sunt sau nu însoțiți de câini sau pisici, călătorii au aceleași drepturi.

Obligații pentru proprietarii de animale

Proprietarii de animale au însă și obligații în plus, explică directorul general al Societății de Transport București. Daniel Istrate, pentru Pets&Cats: „Răspunderea pentru animalul de companie este a proprietarului. Dacă refuză, de exemplu, să strângă mizeria făcută de animal, va fi amendat. Există camere video în fiecare mijloc de transport și imaginile pot fi utilizate ca probe. Dacă mijlocul de transport a fost murdărit și nu poate fi curățat, procedura internă impune scoaterea lui din traseu. Costurile sau daunele pentru pierderile financiare cauzate de retragerea mijlocului de transport vor fi suportate de proprietarul animalului de companie”.

„Cine strânge mizeria după câine” este un subiect care a generat controverse pe pagina de socializare a STB. Proprietarii de animale scriu că „un câine mare de 4 luni nu-și va face niciodată nevoile în alt spațiu decât afară (…) pentru că pur si simplu ca așa simt ei. (…) vor afară, să miroase pământul, verdeața și urmele altor câini”.

Ce se întâmplă în caz de conflict între călători

În cazul apariției de neînțelegeri între deținătorii de animale și alți călători, „șoferii sunt instruiți să aplaneze conflictul și, dacă este cazul, să sesizeze organele abilitate. Menținerea unei conduite civilizate, a liniștii și ordinii publice este o obligație legală a tuturor cetățenilor. Răspunderea pentru eventualele pagube revine celor care au inițiat conflictul. Pagube pot fi considerate și situațiile în care, din cauza unui conflict, apar întârzieri și sunt afectați ceilalți călători”, arată directorul general al STB, Daniel Istrate.

Nu e nevoie să se ajungă la conflicte, este de părere directorul Protecției Animalelor Ilfov. „Dacă există empatie, toleranță și respect, în autobuz este loc pentru toată lumea. Dacă un călător se teme de animale și comunică acest lucru, sunt convinsă că proprietarul câinelui se va muta mai încolo, atât cât îi permite spațiul”, spune Hilde Tudora.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *