Antrenamentul câinilor la cușca de interior: când este necesar și ce sfaturi are un dresor profesionist

dresaj cusca interior Sursa foto: Dresor cu șapca întoarsă

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a ajuta un câine să scape de anumite probleme sau obiceiuri nedorite și mai ales pentru a se simți în siguranță este antrenamentul la cușca de interior. Cu toate acestea, folosită într-un scop greșit, fără a apela la suport de specialitate, cușca poate face mai mult rău, avertizează un instructor profesionist.

Dacă atunci când plecați de acasă câinele plânge, rupe tot ce prinde în calea lui sau devine agresiv în prezența vizitatorilor, acestea sunt semne de anxietate. În astfel de situații, introducerea cuștii de interior în viața câinelui poate fi o soluție, dar nu una permanentă.

„Mulți câini suferă de un anumit grad de anxietate, iar de cele mai multe ori stăpânii lor nu observă la timp. Fie că vorbim de câini adoptați sau cumpărați, atunci când ajung în noua lor familie, pentru ei este o schimbare a mediului în care trăiesc și au nevoie de un timp de acomodare. Câinii au nevoie de reguli, de îndrumare din partea noastră, iar una din metodele prin care îi putem oferi câinelui un sentiment de siguranță la început este și cușca de interior”, spune Laurențiu Negrău, instructor dresaj canin acreditat în cadrul Asociației Naționale a Instructorilor Canini Profesioniști (ANICP).

Sursa foto: Laurențiu Negrău / Dresor cu șapca întoarsă

Când folosim cușca de interior: două situații concrete

Laurențiu Negrău identifică două situații generale în care poate fi recomandat antrenamentul la cușca de interior. „Vorbim în primul rând despre câinii cu anxietate, care vor da primele semne încă de când ajung în noua lor familie. Câinilor le ia un anumit timp până când se simt acasă în noua locuință, iar atunci când stăpânul pleacă de acasă, ei pot resimți asta ca pe un abandon. De asemenea, mai este situația câinilor cu un grad ridicat de agresivitate, care spre exemplu nu se comportă foarte bine în prezența unor musafiri. Dacă îl închizi în altă cameră, nu faci decât să-l sensibilizezi și mai tare și să-i confirmi sentimentul că persoana respectivă este nocivă. Este bine să fie în prezența persoanei nou-venite, fără să aibă contact direct cu ea, dar să fie acolo, ceea ce putem realiza cu ajutorul cuștii”, explică dresorul.

În astfel de situații se poate începe acest tip de dresaj, iar cel mai bine este să se apeleze la serviciile unui profesionist, deoarece antrenamentul la cușcă poate scăpa un câine de anumite probleme sau din contră i le poate agrava. Acest tip de cușcă poate fi folosită pentru orice talie, nu doar pentru câini mari.

Nu este recomandată pentru orice câine, deoarece este posibil ca unii să nu aibă nevoie, iar prezența ei ar reprezenta un factor de stres. Pot fi câini foarte sociabili, care nu au anxietăți, care se comportă foarte bine în familie și s-au acomodat bine la spațiul lor personal stabilit în locuință.

Sursa foto: Laurențiu Negrău

Cum introducem cușca în viața câinelui

„De multe ori cușca de interior este folosită greșit și am fost nevoit uneori să lucrez cu câini care deja o percepeau ca pe ceva negativ, deoarece cușca era folosită ca o pedeapsă. Nimic nu poate fi mai greșit! Ea trebuie introdusă în viața câinelui treptat, iar scopul este să fie percepută ca pe un lucru pozitiv. Câinele să înțeleagă că acolo se întâmplă lucruri bune, că este în siguranță, că primește recompense. De exemplu, anxietatea de separare se poate manifesta prin ros excesiv, să înghită ceva, să-și afecteze dinții, să-și facă rău singur. Cușca menține câinele într-un stadiu de pasivitate, nu de activitate. Sunt și cazuri în care câinele speriat, lăsat singur acasă, a acționat în moduri extreme, care au dus la rănirea lui gravă. Deci cușca este făcută să relaxeze animalul în absența noastră, pentru câteva ore”, menționează instructorul.

O cușcă trebuie să fie confortabilă, să aibă culcușul înăuntru, iar dacă ea nu a fost prezentă de la început poate fi introdusă treptat. Culcușul poate fi apropiat de cușcă până în momentul în care câinele ajunge să doarmă în interior.

Primul pas este să îl obișnuim prin hrănirea lui acolo până când câinele alege de bună voie să intre în cușcă și să se odihnească în pătuțul lui. Acomodarea trebuie făcută treptat, fără agresivitate, doar prin recompensare, pe care să nu o primească în alt spațiu din casă.

„La început nu se închide câinele, îi arătăm că doar mănâncă acolo. La un moment dat, vom vedea că, fără să-l trimitem, va petrece timp acolo, iar atunci îl recompensăm. După ceva timp se lucrează comanda La Loc și câinele înțelege că trebuie să meargă acolo, iar apoi comanda Așteaptă, adică să stea în cușcă până te întorci la el, cât timp faci altceva în casă. Abia apoi închizi cușca și il obișnuiești să aștepte, după care ieșim din casă, treptat mărim perioada și ne întoarcem și-l recompensăm. Atenție, nu este recomandat să lăsăm câinele în cușca mai mult de câteva ore”, spune Negrău.

Câinii au nevoie de un loc în care să se cuibărească, un spațiu pe care să îl știe că este numai și numai al lor, la fel cum oamenii simt nevoia propriului cămin.

Sursa foto: Laurențiu Negrău

„Am primit adesea întrebarea, de ce nu o pernuță, un culcuș liber? Pentru că o cușcă de interior este un spațiu bine definit, iar câinii cu astfel de probleme se pot simți feriți de eventuale pericole, mai ales într-o locuință nouă. Peste partea superioară chiar se poate pune o pătură, care să-i ofere câinelui un acoperiș deasupra capului. Veți observa că de multe ori câinii vor căuta un scaun sau o canapea sub care să se ascundă. În plus, câinele s-ar putea simți mult mai relaxat și să se odihnească mult mai bine în cușcă, la fel cum și noi oamenii de regulă ne odihnim în cea mai mică cameră din locuință, care este dormitorul”, completează instructorul.

Cușca de interior poate fi folosită o perioadă în viața câinelui, până când acesta capătă un sentiment de siguranță, după care poate fi eliminată treptat, eventual lăsată tot timpul în regim deschis.

Folosită și în călătorii

Cu toate că acest tip de dresaj își are originile la începutul secolului trecut, el a început să fie folosit mai des odată cu nevoie oamenilor de a-și lua câinii cu ei în călătorii. „Cușca poate fi luată și în concedii, iar astfel îi oferim câinelui același sentiment de siguranță ca acasă. Însă dacă vorbim strict despre folosirea cuștii în călătorii, de exemplu pe avion, acestea sunt situații ocazionale, nu despre antrenamente pentru depășirea anumitor anxietăți sau traume”, spune Negrău.

„Nu în ultimul rând, trebuie înțeles foarte bine de ce vrem să introducem cușca în viața câinelui, dacă o facem strict pentru noi sau pentru a-i ajuta pe ei. Această cușcă nu trebuie folosită în mod abuziv și fără motiv întemeiat”, atrage atenția Laurențiu Negrău, instructor dresaj canin.

În comerț se găsesc diferite tipuri de cuști de interior, iar cel mai important este ca atunci când este ales un model să se țină cont de talia câinelui. Cușca trebuie să fie confecționată din materiale de calitate, care să nu-l rănească. Unele dintre ele pot fi ajustabile, pentru a ține pasul odată cu creșterea câinelui.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *