Câinele cadou, o responsabilitate pe termen lung. Pe lângă cheltuielile pentru mâncare, veterinar și dresaj, cățelul necesită timp și atenție pentru plimbări zilnice și activități

Câine cadou Un câine poate să fie un cadou bun dacă vine și cu responsabilitate FOTO Pixels

Mulți se gândesc să ofere un cadou special celor dragi, iar un pui de cățel pare o idee adorabilă și plină de afecțiune. Totuși, înainte de a aduce un cățel în familie, e important să înțelegem ce implică acest pas. Dresorul Sebastian Trenka ne oferă câteva sfaturi și recomandări esențiale.

„Mulți iau cățeii prea devreme din cuib, fără să se întrebe dacă aceștia sunt pregătiți să-și părăsească familia”, spune Sebastian Trenka. În primele 14 zile de viață, cățeii sunt complet dependenți de mamă pentru hrană și îngrijire. Aceștia dorm înghesuiți unul în altul, se încălzesc și se simt în siguranță. „La această vârstă, lumea lor este cuibul, iar cel mai important miros este sânul mamei”, explică dresorul.

Pe la două săptămâni, cățeii încep să-și deschidă ochii și urechile, descoperind treptat lumea din jur. La patru săptămâni, crescătorii introduc hrana solidă, iar în mod natural, mama ar începe să-și hrănească puii cu ceea ce aduce de la vânătoare. Trenka explică: „Această perioadă de tranziție este foarte importantă pentru a-i învăța să accepte și altă hrană decât laptele matern.”

Joaca și socializarea, esențiale

La vârsta de șase-șapte săptămâni, cățeii devin tot mai activi, se joacă între ei și învață ierarhia haitei. „Această joacă îi ajută să înțeleagă cum să comunice ca niște câini adevărați, să învețe limba ‘cânească’”, spune Sebastian.

Dacă sunt luați prea devreme din cuib, înainte de 8-10 săptămâni, există riscul de a dezvolta probleme comportamentale, cum ar fi anxietatea sau agresivitatea.

Cățelul va avea nevoie de atenție specială. (Foto: Pexels)

Adoptarea și integrarea cățelului în familie

Pentru o tranziție lină, Trenka recomandă să luați cățelul acasă împreună cu un obiect îmbibat cu mirosul cunoscut din cuib, cum ar fi o cârpă sau un prosop. „În timpul transportului, acest miros îl va liniști și îl va ajuta să se adapteze mai ușor la noul mediu”, explică el.

În primele nopți, este indicat ca puiul să nu doarmă singur, urmând ca treptat să fie obișnuit să rămână pe cont propriu.

„Atunci când ne dorim un cățel, nu este suficient să ne bazăm doar pe faptul că este drăgălaș”, atrage atenția Trenka.

Pe lângă cheltuielile pentru mâncare, veterinar și dresaj, cățelul necesită timp și atenție pentru plimbări zilnice și activități. Dacă persoana căreia îi facem cadou un câine nu este pregătită pentru această responsabilitate, există riscul ca animalul să fie abandonat.

„Mai bine lăsați ca fiecare să-și cumpere sau să adopte un câine atunci când simte că este cu adevărat pregătit pentru acest pas”, recomandă Trenka, subliniind că un „cadou viu” poate aduce mai multe responsabilități decât bucurii.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Un câine poate să fie un cadou bun dacă vine și cu responsabilitate FOTO Pixels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *